vineri, martie 29, 2024

MARAMUREŞUL CELEBREAZĂ CENTENARUL MARİİ UNİRİ

Centenarul Marii Uniri va fi marcat de judeţul Maramureş prin recuperarea unor case memoriale, un traseu turistic-istoric şi un drum făcut cu căruţa trasă de cai din Sighetu Marmaţiei până la Alba Iulia, dar şi un spectacol inedit de muzică populară românească transpus pe muzică clasică, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Doru Dăncuş.

2
Casa Memorială ‘Ioan Mihaly de Apşa’ (Sighetu Marmaţiei)

„Maramureşul a trimis spre avizare Ministerului Culturii, departamentul Centenar, 114 proiecte pentru finanţare. Dintre acestea, 50 de proiecte aparţin CJ, iar din totalul de 114 proiecte depuse, 88 au fost finanţate. Au primit finanţare lucrări de reabilitare, consolidare a unor clădiri istorice, şi e vorba de Casa Memorială ‘George Pop de Băseşti’, Casa Memorială ‘Ioan Mihaly de Apşa’ (Sighetu Marmaţiei), Casa Memorială ‘Ilie Lazăr’ şi Complexul Muzeal ‘Vasile Lucaciu’ din comuna Şişeşti. Au fost finanţări consistente, apreciem noi, undeva de la 2 milioane spre 10 milioane lei, numai pentru aceste obiective, dar şi o serie de manifestări pe care le putem împărţi în mai multe categorii; tipărituri, spectacole publice şi alte evenimente de mică sau mare anvergură”, a spus Doru Dăncuş.
De asemenea, administraţia judeţeană şi departamentul de promovare al turismului pregătesc lansarea unui circuit istoric de vizitare a unor case memoriale în care au trăit cei implicaţi în actul Marii Uniri, cum ar fi Vasile Lucaciu şi George Pop de Băseşti, dar şi alţii mai puţin cunoscuţi.

3
Complexul Muzeal ‘Vasile Lucaciu’ din comuna Şişeşti. 

„O să lansăm cât de curând o nouă formulă de turism, discutat recent la târgul de turism din Zurich, cu operatorii care au promovat România. O să fie un pachet turistic care promovează un tur al Maramureşului prin localităţi rurale şi urbane unde au trăit personalităţi care au contribuit la Marea Unire, un favor lăsat de înaintaşii noştri. O să fie un tur istoric între localităţile Şişeşti- Băseşti-Giuleşti-Sighetu Marmaţiei- Săpânţa. La Sighetu Marmaţiei deţinem casa unui delegat la Unire, Pop Titru, casă care urmează a fi introdusă în circuitul turistic. De altfel, toate aceste obiective vor fi introduse în circuitul turistic, promovate şi sperăm pe sprjinul operatorilor locali de turism”.

4
Unul dintre cele mai originale proiecte are în vedere transpunerea celor mai deosebite melodii de muzică populară din România pe ritmuri de muzică clasică, iar în acest sens va fi realizat şi un spectacol care va fi prezentat într-un turneu naţional realizat de Ansamblul Naţional Folcloric „Transilvania”.

 

 

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.