Macron îi atrage atenţia lui Erdogan că armistiţiul în Siria trebuie să se aplice şi regiunii Afrin

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că armistiţiul umanitar din Siria cerut printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU trebuie să se aplice şi regiunii Afrin din nordul Siriei, unde Turcia a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă împotriva kurzilor, relatează Reuters şi AFP.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele turc, Emmanuel Macron „a subliniat că armistiţiul umanitar se aplică întregului teritoriu sirian, inclusiv regiunii Afrin, şi ar trebui implementat fără întârziere de către toată lumea”, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Totodată, preşedintele Macron i-a transmis omologului său turc că este necesar ca încetarea focului să fie pe deplin respectată şi a adăugat că monitorizarea de către Franţa a armelor chimice şi a accesului ajutoarelor umanitare este „totală şi permanentă”, se mai menţionează în comunicat.

Turcia a desfăşurat luni forţe de poliţie speciale în regiunea siriană Afrin pentru o „nouă bătălie” în cadrul campaniei sale lansate în urmă cu cinci săptămâni împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată teroristă de Turcia din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce o gherilă sângeroasă pe teritoriul turc.

Campania a provocat tensiuni cu SUA, cu care YPG sunt aliaţi în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

Totodată, şeful statului francez şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea atacurilor împotriva civililor şi a spitatelor în regiunea Ghouta Orientală de către regimul sirian.

Potrivit OSDO, în şapte zile de lovituri aeriene şi de tiruri ale artileriei în Ghouta au fost ucişi 519 civili, inclusiv circa o sută de copii. (AGERPRES)