vineri, aprilie 19, 2024

Lumina Instituții de Învățământ condamnă presiunile și amenințările statului turc la adresa sa

Lumina Instituții de Învățământ condamnă cu fermitate politica guvernului turc de a ataca constant și fără temei instituții de educație performante, care-și desfășoară activitatea în România de peste 20 de ani, în conformitate cu legile acestei țări.

Declarațiile făcute recent de ministrul turc al dezvoltării, Lutfi Elvan, și de ambasadorul Turciei la București, reprezintă amenințări și presiuni la adresa unor instituții de învățământ românești care contribuie an de an la prestigiul României în lume.

Menționăm că doar anul acesta elevii școlilor noastre s-au întors acasă, de la olimpiadele și concursurile  internaționale cu 39 de medalii de aur, argint și bronz,  reprezentând aproape jumătate din totalul de 79 de  medalii câștigate de România la aceste competiții de prestigiu.

În cei peste 20 de ani de funcționare în România, școlile Lumina Instituții de Învățământ au îmbogățit palmaresul educațional al țării cu peste 600 de medalii câștigate la concursuri și olimpiade internaționale, iar absolvenții școlilor noastre fac  cinste țării la universități de prestigiu din lume, precum Harvard, MIT, Princeton, Stanford, Oxford, Cambridge ș.a.

Tocmai de aceea, considerăm declarațiile oficialilor turci ofensatoare la adresa unor instituții de învățământ de elită, la adresa profesorilor, părinților și elevilor care contribuie prin eforturile lor la aceste performanțe deosebite.

Menționăm că în cei peste 20 de ani de activitate în România, Lumina Instituții de Învățământ a funcționat și funcționează în baza legislației țării, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Având în vedere aceste considerente și faptul că am fost întotdeauna transparenți în relațiile cu autoritățile și instituțiile române, apreciem drept abuzivă prezența școlilor noastre pe o listă întocmită de reprezentanți ai Turciei cu scopul de a denigra institituții educționale cu  prestigiu din România.

De asemenea, considerăm abuzive amenințările și presiunile exercitate de autoritățile turce asupra părinților elevilor școlilor Lumina, asupra afacerilor acestora , în condițiile în care instituțiile noastre de învățământ funcționează în conformitate cu normele legale stabilite de statul român. Lista întocmită de reprezentanții statului turc în România cu firmele care au sponsorizat în mod legal diferite activități culturale sau educaționale desfășurate de Lumina Instituții de Învățământ, reprezintă de asemenea un abuz și o încercare de presiune asupra unor companii care funcționează legal în România.

Nu în ultimul rând, dorim să facem publică discriminarea exercitată de statul turc la adresa cetățenilor turci angajați ai Lumina Instituții de Învățământ și la adresa familiilor acestora, prin intermediul Consulatului turc de la București. De aproximativ o lună, angajaților Lumina Instituții de Învățământ și membrilor familiilor acestora le sunt refuzate serviciile consulare pe care statul turc ar trebui să le ofere obligatoriu cetățenilor săi.

Respingem această politică de presiune exercitată constant, sub diferite forme, la adresa Lumina Instituții de Învățământ și ne reafirmăm obiectivul nostru asumat în urmă cu peste 20 de ani , la deschiderea primei școli în România: performanță educațională și învățământ la standarde europene.

Departamentul de Comunicare

Lumina Instituții de Învățământ

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.