sâmbătă, aprilie 27, 2024

Lovituri sub centură ale „justiţiei Turciei” Halucinant. Represalii faţă de Mesale Tolu.

Turcia: O jurnalistă germană menținută în arest pe durata procesului pentru „terorism”

Un tribunal turc a ordonat miercuri menținerea în arest a unei jurnaliste și traducătoare germane, acuzată de justiția turcă de apartenență la o „organizație teroristă” și al cărei proces a început de curând în apropiere de Istanbul, au anunțat avocații săi, transmite AFP.

Mesale Tolu, întemnițată de la sfârșitul lui aprilie în Turcia, este acuzată că aparține Partidului comunist marxist-leninist (MLKP), o formațiune interzisă în Turcia fiind considerată „teroristă”. Ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Această cetățeană germană de origine turcă în vârstă de 33 de ani, care lucrează printre altele ca jurnalistă și traducătoare pentru o mică agenție turcă de presă de stânga — Etkin Haber Ajansi (ETHA)—, este judecată la Silvri, în apropiere de Istanbul, împreună cu alte 17 persoane.

mtoluTribunalul a hotărât ca Mesale Tolu și alte cinci persoane puse sub acuzare să rămâne după gratii, în timp ce alte opt au fost eliberate așteptând să fie judecate, a anunțat cabinetul de avocatură Dreptul celor oprimați care o reprezintă.

„Resping acuzațiile formulate împotriva mea. Am fost în vizorul poliției din cauza unei traduceri pe care am făcut-o pentru ETHA”, a declarat în fața instanței jurnalista ale cărei afirmații au fost citate pe Twitter de avocați.

Ea este acuzată în special că a asistat la manifestații și funeralii ale militanților MLKP, dar susținătorii săi consideră că este vorba despre un proces politic.

Tatăl ei, Ali Riza Tolu, a afirmat miercuri că acuzațiile formulate împotriva ei sunt „minciuni fără fundament”, a informat ETHA pe pagina sa de Facebook.

Mesale Tolu, încarcerată împreună cu fiul său în vârstă de trei ani, face parte din grupul de cetățeni germani deținuți în prezent în Turcia în cadrul stării de urgență impuse după puciul eșuat de la 15 iulie 2016. Printre aceștia se află jurnalistul german de origine turcă, Deniz Yucel, arestat în februarie.

După tentativa de lovitură de stat, relațiile dintre Germania și Turcia, două țări partenere în cadrul NATO, s-au tensionat puternic.

Berlinul condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după puciul eșuat, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate și mai mult de 140.000 concediate sau suspendate.

La rândul său, Ankara acuză Germania că dă dovadă de indulgență față de „teroriști”, adăpostind separatiști kurzi și presupuși participanți la puci.


 

 

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org