marți, aprilie 23, 2024

LOCURI ÎN UNIVERSITĂŢILE ROMÂNEŞTI

Repartizarea actuală a locurilor pentru studiile universitare este una preliminară, cea definitivă urmând a avea loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă, a declarat luni într-o conferinţă de presă ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa.

El a precizat că repartizarea locurilor pe universităţi nu a fost făcută pe criterii politice.Popa a spus că MEN a dat dovadă de transparenţă şi că niciun ministru al educaţiei nu „a dat socoteală” pentru cifra de şcolarizare.

„Rectorul ASE a semnat, însă universitatea are o scădere a numărului de locuri alocate (-20 de locuri alocate la licenţă, -9 la doctorat)”spune ministrul educaţiei.

„Am fost acuzaţi că am repartizat pe criterii politice. Nu este adevărat”, a declarat demnitarul, care a dat ca exemplu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, al cărei rector suspendat este chiar colegul său de guvern, instituţie căreia i s-a diminuat numărul de locuri. Potrivit reprezentantului MEN, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri la licenţă din peste 17.500, 700 de locuri la masterat şi în jur de 70-80 la doctorat.

Pentru centrul universitar Bucureşti, locurile scăzute de la Universitatea Bucureşti se regăsesc suplimentar în cele finanţate de la buget pentru Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, UMF „Carol Davila”, Universitatea Tehnică de Construcţii, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară sau Universitatea Politehnica.

„Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale cu modificările şi completările ulterioare, MEN a fundamentat şi repartizat preliminar distinct locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master, doctorat. (…) Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesară încă din anul 2014”, a susţinut ministrul educaţiei.

„Nu reprezintă rezultatul asumării/ neasumării scrisorii de susţinere a lui Valentin Popa la începutul mandatului său. Rectorul ASE a semnat, însă universitatea are o scădere a numărului de locuri alocate (-20 de locuri alocate la licenţă, -9 la doctorat). Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara nu a semnat, însă universitatea înregistrează o creştere a locurilor alocate”, a spus ministrul.

El a afirmat că sunt şi alte instituţii de învăţământ superior ale căror rectori au semnat scrisoarea de susţinere şi care nu au beneficiat de o creştere a numărului de locuri: Universitatea de Arte din Bucureşti, UNATC „I. L. Caragiale”, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, UNEFS din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureş.

Potrivit MEN, la nivel de centru universitar, numărul locurilor finanţate de la bugetul de stat nu a scăzut, fiind înregistrată doar o redistribuire a acestor locuri faţă de anii precedenţi.

.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.