Zaman Romania

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Lira turcească a scăzut cu peste 2%, stabilind minim record față de dolar, din cauza temerilor pieței că Banca Centrală ar putea crește ratele dobânzilor în această săptămână, conform presei turcești.

Lira a atins un minim record de 26,9 față de dolar, scăzând de luni, de la 26,3505.

Potrivit unui sondaj Reuters, Banca Centrală a Turciei este de așteptat să-și majoreze dobânda de politică cu 500 de puncte de bază, până la 20% în această săptămână, respectându-și angajamentul de a înăspri politica în continuare pentru a reduce inflația, care urmează să crească din nou.

Cu toate acestea, editorialistul pro-guvernamental al ziarului Hürriyet Abdulkadir Selvi a scris marți că impresia sa din „cercurile economice” a fost că rata va fi crescută la aproximativ 16,50-17,0 la sută.

Banca Centrală își va anunța joi decizia privind noua rată. S-a slăbit că lira a scăzut cu 30 la sută până acum în acest an.

Inflația anuală a Turciei a crescut la un maxim din ultimii 24 de ani, ajungând la 85,51% în octombrie anul trecut. În principal, cauza deprecierii lirei sunt politicile lui Erdogan de a ține rata dobânzilor scăzute. Acesta a scăzut la 38,21% până în iunie, dar se așteaptă să crească din nou.

Vezi AICI evoluția lirei.