Zaman Romania

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Lira turcească a atins, luni, un minime record în raport cu dolarul, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale de duminică.

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Duminică seara, la Ankara, Erdogan a subliniat presiunile inflației asupra economiei și a spus că va forma o nouă echipă cu „credibilitate internațională” pentru a gestiona economia. Însă, mulți analiști nu sunt convinși.

Lira a ajuns la 20 de unități față de dolari, în cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele opt luni, depășind minimul record anterior atins vineri.

Criza valutară

Lira a scăzut cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut mai mult de 90% din valoare în ultimul deceniu.

„În absența unei întorsături în politicile sale economice, riscul unei crize valutare acute se profilează”, a spus analistul șef al Danske Bank, Minna Kuusisto.

După o criză valutară din 2021, autoritățile turce și-au asumat un rol din ce în ce mai practic pe piețele valutare. Lira a avut o fluctuație zilnică de peste 0,25% doar de câteva ori de la începutul lunii noiembrie, făcând notabilă scăderea de 0,58% din ziua de luni.

Între timp, după ce a trecut incertitudinea electorală, acțiunile au câștigat cu indicele de referință BIST-100 în creștere cu 4,36% și indicele bancar cu 3,09%. Ponderea administratorilor de active străini care dețin acțiuni turcești a scăzut în ultimii ani, investitorii locali conducând în principal piața.

Cu toate acestea, analiştii au spus că ar fi greu să menţinem câştigurile în condiţiile unor probleme economice mai ample.