vineri, martie 31, 2023

Liderul principalului partid turc de opoziție lansează un apel la CEDO și își continuă ”Marșul Justiției”

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formațiuni politice turce de opoziție (CHP, Partidul Republican al Poporului), a lansat marți un apel către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în legătură cu votul din aprilie prin care președintele Recep Tayyip Erdogan obține puteri sporite, în timp ce își continuă marșul de 425 de kilometri către Istanbul, intitulat ”Marșul Justiției”, o formă de protest neconvențională și fără precedent în Turcia, relatează Reuters și Xinhua.

Înainte de a intra în cea de-a 20-a zi a marșului său, Kilicdaroglu a semnat un apel către CEDO împotriva deciziei comisiei electorale a Turciei (YSK) de a accepta buletine neștampilate la referendumul din 16 aprilie. ”Decizia YSK a făcut referendumul ilegitim. Ne adresăm Curții Europene a Drepturilor Omului”, a declarat Kilicdaroglu reporterilor în orașul Izmit, situat la circa 100 km est de Istanbul.

justite

Kilicdaroglu (68 de ani) a pornit din capitala țării, Ankara, către Istanbul pe 15 iunie, după ce vicepreședintele CHP, Enis Berberoglu, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru spionaj, devenind primul deputat din partea partidului care este închis în cadrul represiunii guvernamentale ce a urmat a tentativei de puci din iulie 2016.

Berberoglu, un jurnalist foarte respectat înainte de a fi ales în parlament, notează Xinhua, a fost condamnat pentru că ar fi dezvăluit secrete de stat făcând să apară în cotidianul Cumhuriyet imagini cu camioane ale serviciilor secrete turce în drum spre Siria în ianuarie 2014.

La referendumul din aprilie, care a avut loc în condiții de stare de urgență în Turcia, au fost aprobate cu 51,4 % din voturi modificările constituționale ce îi conferă lui Erdogan o largă autoritate prezidențială.

Partidele de opoziție au afirmat că scrutinul a fost profund viciat, în timp ce observatorii europeni la alegeri au indicat faptul că decizia comisiei YSK de a permite buletine neștampilate la numărătoare a înlăturat principala măsură de siguranță împotriva fraudării votului.

Potrivit Xinhua, pe măsură ce marșul se apropie de destinația sa finală, Istanbul, tensiunile politice din Turcia cresc.

Erdogan, exprimându-se în cadrul unui miting al partidului său, AKP (de guvernământ), duminică, a condamnat puternic marșul, acuzând CHP că acționează ca grupări ”teroriste” și forțe care incită astfel de grupări împotriva Turciei, menționându-i printre ele pe rebelii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis).

La începerea marșului, Erdogan a sugerat că Kilicdaroglu ar putea fi arestat din cauza rolului său în cadrul protestului. El a acuzat CHP că este de partea rețelei lui Fethullah Gulen, un cleric musulman aflat în exil în SUA, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele tentativei de puci. După puci, în condiții de stare de urgență, zeci de mii de persoane au fost arestate sau încarcerate fiind suspectate de legături cu puciștii.

Kilicdaroglu vrea să-și încheie marșul în Istanbul la închisoarea Maltepe, unde se află închis Berberoglu. Parcurgând traseul fără însemnele partidului, ci doar cu o pancartă pe care scrie ”Justiție” în limba turcă, Kilicdaroglu este urmat de către mii de persoane în fiecare zi și intenționează să-și încheie marșul pe 9 iulie cu un miting de masă în exteriorul închisorii.

Liderul CHP este însoțit pe parcursul marșului său de deputați ai partidului și de susținători, precum și de către membri ai familiei. Cetățeni turci obișnuiți cu diferite convingeri politice iau parte, de asemenea, la această formă de protest neconvențională și fără precedent în Turcia.

Potrivit presei de opoziție și unor analiști, ”Marșul Justiției” din Turcia are o simbolistică majoră, ce amintește de ”Marșul Sării” condus de Mahatma Ghandi în 1930 pentru a protesta față de dominația colonială britanică.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...