Zaman Romania

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Autoritățile turce au anulat definitiv licența cotidianului Evrensel, de a publica reclame, o sursă semnificativă de venituri pentru ziare, conform Turkish Minutes.

Agenția de Publicitate de Presă a Turciei (BİK), organismul de stat responsabil cu reglementarea reclamelor finanțate din fonduri publice în mass-media care a impus interdicția, a declarat într-o notificare trimisă către Evrensel că decizia a fost făcută după ce cititorii au cumpărat mai mult de un ziar în unele provincii.

Din septembrie 2019, Evrensel a primit interdicție să publice anunțuri în conformitate cu o altă decizie a CCR, tot pe motiv că a fost vândut în vrac.

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să ne reducă la tăcere”.

Sindicatul Muncitorilor din Radiodifuziune și Tipografi (DİSK BASIN-İŞ) a condamnat de asemenea decizia agenției, spunând într-un tweet că BİK este „un instrument de control economic pentru presă” și un „club” al guvernului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP). , cerând închiderea acestuia.

La începutul lunii august, Curtea Constituțională a Turciei a decis că interdicțiile de publicitate impuse lui BirGün, Sözcü, Cumhuriyet și Evrensel, toate ziarele critice la adresa partidului lui Erdogan, din cauza știrilor pe care le-au publicat, le-au încălcat drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presa.

Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.