Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, care are ca obiect de reglementare activitatea de vaccinare în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile ce pot fi prevenite prin imunizarea populației generale.
Proiectul de act normativ instituie obligația imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.
În forma Guvernului, actul normativ urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, dar Comisia de sănătate a Senatului, sesizată pentru raport la acest proiect de lege, a eliminat această prevedere. Raportul Comisiei de muncă a fost însușit de plen.
„Vaccinarea este intervenția medicală cu cel mai înalt grad de eficiență din istoria omenirii. Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple, cred că e suficient să vă demonstrez importanța acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu, dacă aș fi mai mare, aș lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a susținut în plen decanul de vârstă al senatorilor, liberalul Leon Dănăilă.