vineri, martie 29, 2024

„Le Figaro”. Reportaj despre cei care cutează să se opună despotismului guvernării lui Recep Tayyip Erdogan

„După lovitura de puci eşuată din iulie 2016, preşedintele islamo conservator Recep Tayyip Erdogan, a cărui popularitate este în cădere liberă, guvernează ca un despot. Am întâlnit aceste femei şi aceşti bărbaţi care îndrăznesc încă să apere laicitatea şi democraţia..

Arestări arbitrare cu miile, condamnări la pedepse grele fără nici o  dovadă, presa de opoziţie asuprită, suprimată, justiţia supusă, islamizarea intensivă. Când coboară din autobuzele colorate, la Istanbul, între Sfânta Sofia şi palatul  Topkapâ, miile de turişti nici nu îşi imaginează seismele politice care au cutremurat Turcia după tentativa ratată de lovitură de stat di noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, executată de o fracţiune a forţelor armate.

O tentativă de lovitură de stat calificată drept „dar de la Dumneteu „ de către islamo-conservatoul” Erdogan , primul preşedinte al Republicii turce care a fost ales prin sufragiul universal în 2014  şi a cărui stea declină acum, după o ascensiune impresionantă.”

Aşa începe amplul reportaj dedicat situaţiei preocupante din Turcia  lui Erdogan, prilej de rememorare a etapelor parcurse de ţară sub regimul Erdogan, una din cele mai făţarnice şi mai ipocrite modalităţi de guvernare: despotism sub pretextul „democraţiei”, absolutism cu faţada mincinoasă a alegerilor. Ascuns „sub fustele” apartenenţei la NATO si a acordurilor semnate cu UE privind migraţia, Erdogan îşi joacă aşa- zişii aliaţi schimbând în permanenţă regula jocului, pretându-se la şantaje josnice, la ameninţări şi la crize de orgoliu nemăsurat.

Bazându-se pe sentimentele religioase ale co-naţionalilor, Erdogan avea să îşi permită tot. De la corupţie pe scară largă la nedreptăţi impresionante, de la distrugerea cu bună ştiinţă a presei libere la urmărirea şi încercarea de decimare a opozanţilor.

Suportul  popular a fost iniţail obţinut prin exacerbarea sentimentului naţional-conservator -islamic, iată ce „urla” cum spune corespondentul special în turcia,în 1997: «Minaretele sunt baionetele noastre, cupolele sunt căştile noastre/Moscheile sunt cazărmile noastre, credincioşii islamici sunt combatanţii/aceasta armată divină păzeşte religia mea Allahou akbar, allahou akbar („ Les minarets sont nos baïonnettes, les coupoles nos casques/Les mosquées sont nos casernes, les croyants nos soldats/Cette armée divine garde ma religion/Allahou akbar, allahou akbar»)

Pe acest discurs al urii şi fanatismului pentru care fusese închis pentru „incitare la ură” şi pentru care fusese obligat să păraseasca dregătoria Istanbulului, se bazează „popularitatea „liderului. Capacitatea sa de a incita la ură şi de a insufla religioşilor fanatici sentimentul că democraţia e floare la ureche, că celălalt poate să moara, trebuie să moară dacă nu are aceeaşi opinie.  (Olivier Michel, fragmente, vezi şi

http://www.lefigaro.fr/international/2017/12/29/01003-20171229ARTFIG00047-turquie-ceux-qui-resistent-encore-a-erdogan.php

 

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.