joi, iulie 25, 2024

La Consiliul de Afaceri Generale au fost discutate problemele migrației și agendei digitale

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), desfășurată la Luxemburg, Discuțiile miniștrilor pentru afaceri europene s-au axat pe pregătirea Consiliului European din 19 și 20 octombrie, cu accent pe discutarea proiectului de concluzii care include următoarele tematici: problematica migrației, agenda digitală, aspecte privind politica de apărare și relații externe UE.

În contextul schimbului de opinii cu privire la pregătirea Consiliului European, ministrul delegat pentru afaceri europene a salutat abordarea cuprinzătoare, în textul concluziilor CE, a măsurilor în domeniul migrației, inclusiv din perspectiva necesității menținerii în atenție a tuturor rutelor de migrație, arată sursa citată.

Ministrul delegat Victor Negrescu a arătat că în era digitală o provocare importantă o reprezintă amploarea fenomenului „fake news” și impactul acestuia în noul mediu digital și a subliniat necesitatea creșterii încrederii utilizatorilor în serviciile on-line, prin informarea corespunzătoare a acestora cu privire la drepturi și asigurarea protecției lor sporite pe durata angajării în mediul digital.

Negrescu a subliniat importanța protejării frontierelor externe ale UE pentru diminuarea presiunii migratorii și faptul că „România va continua să contribuie substanțial pe acest palier, inclusiv prin sprijinul acordat activității Agenției Europene de Frontieră și Pază de Coastă”. Oficialul român a mai evidențiat rolul prioritar pe care cooperarea consolidată cu partenerii externi, țările de origine și de tranzit, precum și cu organizațiile internaționale — Organizația Internațională pentru Migrație și UNHCR — continuă să îl dețină în abordarea cauzelor profunde ale migrației.

În raport cu Agenda digitală, ministrul delegat a exprimat susținerea României pentru eforturile în vederea definitivării Pieței Unice Digitale, subliniind necesitatea asigurării instrumentelor adecvate pentru reducerea decalajului digital între statele membre. A reiterat angajamentul pentru susținerea adoptării cât mai rapide a măsurilor legislative și non-legislative lansate în contextul Strategiei Pieței Unice Digitale.

Cu referire la subiectul privind apărarea și securitatea europeană, ministrul delegat a evidențiat susținerea României pentru consolidarea rolului UE în domeniu, evidențiind importanța unui proces care să asigure creșterea valorii adăugate a contribuției Uniunii în planul securității și apărării și a coeziunii între statele membre, precum și necesitatea asigurării complementarității UE cu NATO.

Totodată, agenda Consiliului Afaceri Generale a inclus și un schimb de opinii dedicat dialogului anual privind statul de drept, consacrat evoluțiilor pe această dimensiune în contextul erei digitale și un dejun de lucru pe tema securității cibernetice, cu participarea comisarului european responsabil de problematică, Andrus Ansip.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii pe tema noilor propuneri ale Comisiei Europene în domeniul securității cibernetice. În intervenția sa pe acest subiect, ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanța economică a Pieței

Unice Digitale și necesitatea structurării acesteia pe o serie de principii de bază, asigurarea securității cibernetice dobândind o semnificație sporită, în noul context marcat de provocări multiple pe acest palier. A susținut importanța unei abordări holistice a securității cibernetice și întărirea cooperării între statele membre în acest domeniu.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale de la Luxemburg, ministrul delegat Victor Negrescu a avut întrevederi cu omologi din Franța, Luxemburg, Suedia, Croația, Danemarca, Portugalia, Cipru, Polonia, Letonia, Lituania în cadrul cărora au fost abordate teme de actualitate aflate agenda europeană.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.