În luna octombrie doi cetățeni turci apropiați de Mișcarea Hizmet (Serviciul) au fost răpiți în Malaezia, prin metode de tip mafiot şi au fost predați serviciului de informații secrete din Turcia. Acum şocul se repetă. Ieri și astăzi au fost răpiți încă doi turci care au legături cu mișcarea Hizmet. Nu se poate lua legătura cu ei. Exista suspiciuni că o listă de nume a fost, de asemenea, predată Turciei. Iar aceste persoane care figurează pe listă sunt vizate de închisoare. Unul dintre cei răpiți este directorul școlii turcești nou-deschise Time International School din orașul Ipoh din Malaezia, Turgay Karaman (43). Celălalt este un comerciant care avea un magazin de mult timp în Kuala Lumpur, Ihsan Arslan (39).
Turgay Karaman, directorul școlii Time International din Ipoh, Malaezia, și omul de afaceri turc İhsan Aslan, au fost răpiți marți de persoane neidentificate din Kuala Lumpur.
Potrivit unei sesizări depuse de avocatul lui Karaman la poliția din Kuala Lumpur marți, Karaman a fost răpit de cinci bărbați în timp ce mergea către mașina lui în parcarea blocului său.
„Acești cinci bărbați l-au forțat pe dl. Turgay să urce într-una dintre mașinile lor, un Nissan Almera, cu numărul de înmatriculare WQE 8216. Cealaltă mașină [folosită în răpire și care a urmat prima mașină] este un Proton Gen-2 cu numărul de înmatriculare BFD 6198 „ a scris prietenul lui Karaman, care a depus plângerea la poliție.
După ce Karaman nu a mai ajuns la o întâlnire cu prietenul și cu un avocat, cei doi s-au dus la apartamentul său. Ei erau îngrijorați că prietenul lor ar fi putut fi răpit la fel ca ceilalți doi turci care erau şi ei simpatizanți ai mișcării Gülen. Autoritățile turcești acuză mişcarea că s-ar află în spatele unei lovituri de stat eșuate din vara anului trecut. Cei doi fuseseră răpiți de serviciile de informații turcești, în Malaezia după puci.
După ce au verificat imaginile CCTV din parcarea de unde era lăsată mașina lui, prietenii lui Karaman au descoperit că acesta a fost forțat să urce într-o mașină, de cinci bărbați neidentificați și dus într-un loc necunoscut.
„Solicit ca poliția să investigheze răpirea și să notifice Departamentul de imigrație să oprească orice încercare de a-l scoate pe domnul Turgay din Malaezia… mă tem de siguranța mea și mă îngrijorează că același lucru se va întâmpla cu mine și cu ceilalți prieteni turci”, a menționat prietenul lui Karaman, potrivit declarației.
Între timp, Aslan, un om de afaceri turc și un simpatizant al mișcării Gülen, a fost de asemenea răpit marți (au declarat prietenii lui pentru în Turkish Minute). Un raport de poliție cu privire la răpirea lui este în curs de redactare.
În luna octombrie a anului trecut, doi cetățeni turci au fost extrădați de autoritățile malaeziene la cererea omologilor lor din Turcia, ca parte a eforturilor acestora din urmă împotriva mișcării, după ce au fost răpiți de ofițerii turci de informații ,în Malaezia.
Ambasada Turciei a cerut autorităților malaeziene să închidă școlile legate de Gülen din țara asiatică, așa cum a cerut în mai multe alte țări la sfârșitul lunii septembrie. Ambasadorul turc a cerut de asemenea autorităților să ia măsuri legale împotriva simpatizanților mișcării Gülen.
Reamintim că Guvernul turc acuză mișcarea de conducerea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, deși mișcarea neagă orice implicare.
Mișcarea este cunoscută pentru activitățile sale din domeniul educației și umanitar-social în peste 170 de țări, dar birocrații turci din cadrul Ministerului de Externe încearcă să extindă presiunea internă asupra filialelor din străinătate ale mișcării.
Soția directorului răpit al școlii Gülen solicită ajutor din partea guvernului malaysian
Ayșe Karaman, soția lui Turgay Karaman, bărbatul răpit de cinci bărbați neidentificați marți in Kuala Lumpur, a cerut ajutorul guvernului malaezian pentru a identifica locația soțului.
Vorbind într-un clip video înregistrat după răpirea soțului său, marți, Ayșe Karaman a spus că soțul ei a fost răpit de cinci bărbați malaysieni și că nu a primit informații despre el după ce a fost răpit.Subliniind că au locuit legal în Malaezia timp de 13 ani, Ayşe Karaman a spus că soțul ei este un om care nu a fost niciodată implicat în nici o abatere de la lege. „Solicit guvernului malaezian să ofere ajutor având în vedere că el este un om care niciodată nu a rănit pe nimeni”, a spus aceasta.