duminică, martie 26, 2023

Turcia: Jurnaliștii închiși refuză să poarte uniformele destinate suspecților acuzaţi de participare la lovitura de stat

Jurnaliștii  ziarelor Cumhuriyet și Sözcü aflaţi în închisoare  au declarat membrilor a două organizații de presă turcești care i-au vizitat joi în închisoarea Silivri, că nu vor purta uniformele destinate deţinuţilor  din închisori,membri  ai mișcării Gülen, care este acuzată de autoritățile turce că s-ar afla în spatele loviturii de stat eșuate anul trecut.

Potrivit site-ului TR724, președintele Asociatiei Jurnaliștilor din Turcia (TGC) Turgay Olcayto și președintele Consiliului de Presă din Turcia (BK), Pınar Türenç, alături de alți câțiva oficiali ai TGC și BK, au vizitat jurnaliștii  de la Cumhuriyet și Sözcü din Penitenciarul Silivri joi, după ce autoritățile turcești le-au permis vizita după nouă luni și jumătate de cereri repetate.

Türenç a declarat că a avut întrevederi cu redactorul-șef Murat Sabuncu și reporterii Kadri Gürsel și Ahmet Șık de la ziarul Cumhuriyet, și cu reporterii ziarului SözcüGökmen Ulu și Mediha Olgun și le-a spus că guvernul a proiectat o uniformă pentru membrii din închisori ai mișcării Gülen. Aceşti  jurnaliști sunt de asemenea acuzați ca ar fi membrii ai Mişcării. Uniforma ar trebui să fie purtată de acuzaţi  atuncu când compar în faţa instanţelor.

„Toți au spus că nu vor purta aceste uniforme, chiar dacă vor suporta consecințele”, a declarat Türenç.

Türenç a subliniat că, împreună cu TGC, BK a întreprins demersurile necesare pentru a organiza o vizită la jurnaliștii închiși în penitenciarul Silivri timp de nouă luni și jumătate.

„Toate cererile noastre au fost respinse [de fostul ministru al justiției Bekir Bozdağ]. Am primit permisiunea după ce ministrul s-a schimbat. Suntem foarte bucuroși să ne vedem colegii. Suntem bucuroși să îi vedem în stare bună de sănătate „, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Abdulhamit Gül, a declarat că dacă va fi adoptată o ordonanță propusă de guvern privind uniforme pentru suspecții de lovitură de stat, aproape 50 000 de uniforme vor fi cusute de deținuți și trimise apoi în penitenciarele care sunt deținuţi suspecții din cazurile care implică adepții mișcării Gülen.

Vorbind despre această chestiune în iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „Am discutat recent cu domnul prim-ministru. Ei ar trebui să poarte uniforme ca și la [închisoarea] Guantanamo atunci când merg la tribunal. „

Jurnaliștii de la ziarul Cumhuriyet au fost arestați  prin ordin emis de Curtea Penală de Justiție nr. 9 din İstanbul la 5 noiembrie 2016.

Atalay a fost reținut la aeroportul İstanbul Atatürk la întoarcerea din Germania și a fost arestat ulterior pe 12 noiembrie 2016.

Jurnaliștii cotidianului Sözcü au fost arestați de un tribunal la 26 mai, fiind acuzați de presupus sprijin și legături cu mișcarea Gülen, în ciuda faptului că ambele ziare sunt opuse ideologic mișcării Gülen.

La 28 iulie, un tribunal din Istanbul a eliberat șapte jurnaliști ai ziarului Cumhuriyet și a dispus menținerea măsurii de arest preventiv in cazul celorlalți cinci jurnaliști menționați mai sus.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.