miercuri, octombrie 21, 2020

Turcia: Jurnaliștii închiși refuză să poarte uniformele destinate suspecților acuzaţi de participare la lovitura de stat

Jurnaliștii  ziarelor Cumhuriyet și Sözcü aflaţi în închisoare  au declarat membrilor a două organizații de presă turcești care i-au vizitat joi în închisoarea Silivri, că nu vor purta uniformele destinate deţinuţilor  din închisori,membri  ai mișcării Gülen, care este acuzată de autoritățile turce că s-ar afla în spatele loviturii de stat eșuate anul trecut.

Potrivit site-ului TR724, președintele Asociatiei Jurnaliștilor din Turcia (TGC) Turgay Olcayto și președintele Consiliului de Presă din Turcia (BK), Pınar Türenç, alături de alți câțiva oficiali ai TGC și BK, au vizitat jurnaliștii  de la Cumhuriyet și Sözcü din Penitenciarul Silivri joi, după ce autoritățile turcești le-au permis vizita după nouă luni și jumătate de cereri repetate.

Türenç a declarat că a avut întrevederi cu redactorul-șef Murat Sabuncu și reporterii Kadri Gürsel și Ahmet Șık de la ziarul Cumhuriyet, și cu reporterii ziarului SözcüGökmen Ulu și Mediha Olgun și le-a spus că guvernul a proiectat o uniformă pentru membrii din închisori ai mișcării Gülen. Aceşti  jurnaliști sunt de asemenea acuzați ca ar fi membrii ai Mişcării. Uniforma ar trebui să fie purtată de acuzaţi  atuncu când compar în faţa instanţelor.

„Toți au spus că nu vor purta aceste uniforme, chiar dacă vor suporta consecințele”, a declarat Türenç.

Türenç a subliniat că, împreună cu TGC, BK a întreprins demersurile necesare pentru a organiza o vizită la jurnaliștii închiși în penitenciarul Silivri timp de nouă luni și jumătate.

„Toate cererile noastre au fost respinse [de fostul ministru al justiției Bekir Bozdağ]. Am primit permisiunea după ce ministrul s-a schimbat. Suntem foarte bucuroși să ne vedem colegii. Suntem bucuroși să îi vedem în stare bună de sănătate „, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, ministrul Justiției, Abdulhamit Gül, a declarat că dacă va fi adoptată o ordonanță propusă de guvern privind uniforme pentru suspecții de lovitură de stat, aproape 50 000 de uniforme vor fi cusute de deținuți și trimise apoi în penitenciarele care sunt deținuţi suspecții din cazurile care implică adepții mișcării Gülen.

Vorbind despre această chestiune în iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „Am discutat recent cu domnul prim-ministru. Ei ar trebui să poarte uniforme ca și la [închisoarea] Guantanamo atunci când merg la tribunal. „

Jurnaliștii de la ziarul Cumhuriyet au fost arestați  prin ordin emis de Curtea Penală de Justiție nr. 9 din İstanbul la 5 noiembrie 2016.

Atalay a fost reținut la aeroportul İstanbul Atatürk la întoarcerea din Germania și a fost arestat ulterior pe 12 noiembrie 2016.

Jurnaliștii cotidianului Sözcü au fost arestați de un tribunal la 26 mai, fiind acuzați de presupus sprijin și legături cu mișcarea Gülen, în ciuda faptului că ambele ziare sunt opuse ideologic mișcării Gülen.

La 28 iulie, un tribunal din Istanbul a eliberat șapte jurnaliști ai ziarului Cumhuriyet și a dispus menținerea măsurii de arest preventiv in cazul celorlalți cinci jurnaliști menționați mai sus.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.