Zaman Romania

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din închisoare a scriitorului Ahmet Altan, raportează Turkish Minute.

Jurnaliștii au publicat o declarație comună în trei mari ziare suedeze cu ocazia publicării în suedeză a unei cărți scrise de Altan, în timp ce se afla în închisoare.În declarație, jurnaliștii au evidențiat modul în care Erdoğan și-a consolidat puterile asupra instituțiilor legislative, executive și judiciare în urma loviturii de stat eșuate, despre care au spus că a dus la consecințe grave pentru tot poporul din Turcia.

Printre semnatarii declarației se numără Kristina Ahlinder, CEO al Asociației Suedeze a Editorilor, jurnalistul Robert Aschberg, autorul Kurdo Baksi, șeful PEN Suedia Jesper Bengtssonși Erik Halkjaeri, președintele Reporterilor fără frontiere (RSF) Suedia care au susținut că Altan a fost închis pentru acuzații de lovitură de stat, cu toate că nu există dovezi.

„Nu voi mai vedea lumea niciodată”, cartea lunii în Suedia

De asemenea, radioul suedez a ales cartea lui Altan drept „cartea lunii” și fragmente din carte vorfi citite în direct în fiecare zi.Cartea, intitulată „Nu voi mai vedea lumea niciodată , a fost scrisă de Altan în închisoare după cea fost pronunțată condamnarea pe viață.

A fost tradusă în multe limbi și a fost numită una dintre cele mai bune 20 de cărți din 2019 de către Amazon în SUA. A fost singura carte tradusă din listă.Ahmet Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016 din Turcia, pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale” în timpul unei emisiuni televizate.

Inițial, jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.Un tribunal turc l-a eliberat pe Altan începutul lunii noiembrie, după trei ani de arest preventiv, cu toate acestea, el a fost reținut o săptămână mai târziu, la obiecția unui procuror cu privire la verdict.Curtea Constituțională a Turciei a respins, miercuri, recursul lui Altan și a declarat că arestarea