Zaman Romania

Jurnalistă reținută pentru insulta lui Erdogan:„„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”

O jurnalistă notorie a fost reținută, pe 22 ianuarie, după ce l-a criticat pe Erdogan, într-o emisiune televizată, conform presei turcești.

Un tribunal turc a ordonat ca jurnalista Sedef Kabaş să fie închisă în aşteptarea procesului, sub acuzaţia de insultare a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Poliția a reținut-o pe Kabaș și a dus-o mai întâi la secția principală de poliție din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al orașului, unde o instanță a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.

Presupusa insultă a fost sub forma unui proverb legat de palat pe care Kabaș l-a exprimat atât pe un canal de televiziune, cât și pe contul ei de Twitter, atrăgând condamnări din partea oficialilor guvernamentali.

„Un bou dacă intră într-un palat, nu-l face rege, dar transformă palatul într-un hambar.”, a afirmat Kabaș.

Merdan Yanardağ, redactor-șef al canalului Tele 1 la care Kabaș a făcut comentariul, a criticat aspru arestarea ei.

„Detenția ei din cauza unui proverb este inacceptabilă. Această poziție este o încercare de a intimida jurnaliștii, mass-media și societatea”, a scrisYanardağ, pe contul său de Twitter.

Legea insultării președintelui presupune o pedeapsă cu închisoarea de la unu la patru ani.

În octombrie anul trecut, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a cerut Turciei să schimbe legislația după ce a decis că detenția unui bărbat conform legii a încălcat libertatea sa de exprimare.

Mii de oameni au fost acuzați și condamnați pentru infracțiunea de insultare a lui Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, 31.297 de investigații au fost demarate în legătură cu acuzația de insultă a președintelui, 7.790 de dosare au fost întocmite și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiție.