miercuri, aprilie 24, 2024

Jigniri grave proferate de Erdogan. El etichetează Europa ca fiind „antiturcă şi antiislamică”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel marți la concetățenii săi să voteze în favoarea întăririi prerogativelor sale la referendumul din 16 aprilie, ca ripostă la o Europă ”antiturcă și antiislamică”, relatează AFP.

”Vă cer să dați un răspuns, pentru ca cei care ne privesc la televizor, din străinătate, concetățenii noștri, întreaga Europă și întreaga lume să poată să ne audă”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

Erdogan a enumerat avantajele pe care le-ar avea, în opinia sa, introducerea unui sistem prezidențial, adresându-se unei mulțimi care a răspuns cu un ”da” răsunător când el a întrebat-o dacă este pentru ”o singură națiune, un singur drapel, o singură patrie și un singur stat”.

Pentru a-i mobiliza pe alegători odată cu apropierea referendumului, al cărui rezultat se anunță unul strâns, Erdogan a invocat de mai multe ori în ultimele săptămâni criza diplomatică declanșată de refuzul mai multor țări europene, îndeosebi Germania și Olanda, de a-i autoriza pe miniștrii săi să organizeze mitinguri electorale cu diaspora turcă în vederea acestui scrutin. Marți, Erdogan a revenit la atac, afirmând că ”măștile țărilor europene au căzut și că acum se vede adevărata lor față”.

”Această Europă, cum a fost cazul înainte de cel de-al doilea război mondial, este rasistă, fascistă și crudă. O Europă antiislamică și antiturcă”, a declarat Erdogan.

Erdogan și mai mulți responsabili turci au comparat de mai multe ori în ultimele săptămâni cu metodele ”naziste” sau ”fasciste” interdicția de întrunire a partizanilor săi.

Duminică, Erdogan a vizat-o personal pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, acuzând-o că a recurs la ”practici naziste”. Guvernul german a calificat drept ”inacceptabile” aceste acuzații.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.