Zaman Romania

Istanbulul se confruntă cu un posibil focar de holeră din cauza snotului de mare excesiv

Snotul de mare excesiv din Marea Marmara ar putea provoca un focar de boli infecțioase, în special holera, în Istanbul, conform specialiștilor, citează Duvar English.

Inginerul Bülent Șık a atras atenția asupra unui tip de poluare cauzat de o reproducere excesivă a microangelor și de o creștere a temperaturii apei mării, mucilagiul care sufoca Marea Marmara din Turcia ar putea declanșa un focar de holeră.

„Dinoflagelatele care sunt prezente în multe mări ale lumii și care sunt probabil prezente în Marea Marmara creează un mediu care conține microbul holerei. Aceste descoperiri ne impun să luăm în considerare faptul că mucilagiul răspândit în zone întinse ar putea duce la focare de boli contagioase.”, a explicat Șık.

Expertul a menționat că autoritățile locale care deversează apele uzate în Marea Marmara ar trebui să pună capăt practicii.Analiza expertă a mucilajului este, de asemenea, necesară rapid, adăugând că va fi un proces extins, consumator de timp și laborios.

„Ministerul Sănătății ar trebui să își mărească frecvența analizelor de apă pentru a verifica posibilele boli, în primul rând holera”, a adăugat Șık.

De asemenea, expertul a cerut municipalității din Istanbul să producă o hartă a riscurilor orașului în colaborare cu agențiile de stat, iar toate activitățile de vânătoare ar trebui să fie oprite până la o notificare ulterioară pentru protejarea biodiversității.