Zaman Romania

Istanbul:Poliția a intervenit la protestul activiștilor pentru drepturile omului

15 persoane au fost reținute după protestul din Istanbul, care a urmat ca reacție dorința guvernului turc de a desființa partidul pro-kurd, HDP, conform Reuteurs.

Asociația pentru Drepturile Omului (IHD) din Turcia a declanșat protestul care a dus la arestarea a activiștilor și a trei oficiali al partidului HDP.

Mai mult, casa președintelui asociației a fost percheziționată, activitate care a fost catalogata în documentele oficiale drept “ percheziție în legătură cu o organizație teroristă”, citează DW Turkce. 

“Co-președintele, Öztürk Türkdoğan a fost reținut în această dimineață. Această operațiune, despre care nu știm încă sensul, este un exemplu final și clar de opresiune a apărătorilor drepturilor omului” ,au scris activiștii pe contul de Twitter al IHD.

Intervenția poliție a fost urmată de mesajul pe Twitter de solidaritate cu deputatul și activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu , după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității sale.

Profesorul universitar Yaman Akdeniz, printr-o postare pe Twitter, a amintit declarația lui Erdogan asupra reformelor a drepturile omului, în urmă cu două săptămâni.

“ Reforma se aplică cu viteză maximă” a ironizat acesta. 

Ce s-a întâmplat?

Un procuror turc a depus, miercuri, un dosar la Curtea Constituțională prin care cerea interzicerea HDP, punctul culminant al unei represiuni de ani de zile împotriva celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament. HDP a numit-o „lovitură de stat politică”.

Statele Unite și Europa au criticat demersul de a deschide dosarul instanței, spunând că aceasta subminează democrația. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan a declarat că HDP are legături cu grupul militant în afara legii al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).