marți, aprilie 16, 2024

Istanbul:159 de studenți reținuți după protestele împotriva rectorului ales de Erdogan

159 de studenți de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au fost reținuți, luni, după ce au protestat împotriva rectorului ales prin decret prezidențial, relatează presa turcească.

După ce, vineri, patru tinerii de la Universitatea Boğaziç au fost reținuți pentru o fotografie cu Kaaba, un sacru în Islam, așezată pe jos în timpul unei manifestații din campus, prefectul Istanbulului a interzis orice formă de protest.

Cu toate acestea, luni, la campusul al Universității Boğaziçi studenții s-au strâns pentru a protesta împotriva lui Melih Bulu, care a fost numit noul rector de Erdogan. 

Urmând ca poliția să intervină la manifestațiile tinerilor și să aresteze sute de studenți care protestează mai bine de o lună.

Marți, dimineață 98 de persoane au fost eliberate, iar restul se află încă la audieri.

Studenți și profesorii împotriva autoritarismului

Studenții, dar și profesorii se tem că noul rector va impune valori nedemocratice și va limita libertatea. 

„Avem anumite principii care au fost enunțate oficial în 2012 de Senatul Universității, legate de libertățile academice, autonomia academică și științifică, precum și valorile democratice ale universității noastre. Această numire încalcă în mod clar aceste principii. Așa că am decis că trebuie să vorbim și să spunem că nu acceptăm acest lucru „, susține pentru New York Times, Can Candan, care predă studii de film documentar la Bogazici.

„Există studenți din diferite provincii, culturi, vederi ale lumii și credințe religioase , dar când vin la Bogazici tind să adopte o viziune mai liberală.”, adăugă Deniz Karakullukcu, student la filosofie.

Noul rector acuzat de plagiarism

Rectorul numit de Erdogan, Melih Bulu a fost acuzat pe rețele de socializare că a plagiat în articolele sale academice și în lucrarea de disertație. 

Bulu a negat plagiatul și a explicat că doar a uitat să pună ghilimele la unele paragrafe în scrierile sale.

Conform noii legi, prin decretul 676, publicat pe 29 octombrie 2016, numirea rectorilor de stat precum şi cele private se face doar de către preşedintele Turciei.

Legea anterioară permitea să fie desemnați trei candidați de către cadrul academic pentru postul de rector, iar președinte țării să desemneze unul dintre ei .

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.