luni, septembrie 9, 2024

Istanbul:159 de studenți reținuți după protestele împotriva rectorului ales de Erdogan

159 de studenți de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au fost reținuți, luni, după ce au protestat împotriva rectorului ales prin decret prezidențial, relatează presa turcească.

După ce, vineri, patru tinerii de la Universitatea Boğaziç au fost reținuți pentru o fotografie cu Kaaba, un sacru în Islam, așezată pe jos în timpul unei manifestații din campus, prefectul Istanbulului a interzis orice formă de protest.

Cu toate acestea, luni, la campusul al Universității Boğaziçi studenții s-au strâns pentru a protesta împotriva lui Melih Bulu, care a fost numit noul rector de Erdogan. 

Urmând ca poliția să intervină la manifestațiile tinerilor și să aresteze sute de studenți care protestează mai bine de o lună.

Marți, dimineață 98 de persoane au fost eliberate, iar restul se află încă la audieri.

Studenți și profesorii împotriva autoritarismului

Studenții, dar și profesorii se tem că noul rector va impune valori nedemocratice și va limita libertatea. 

„Avem anumite principii care au fost enunțate oficial în 2012 de Senatul Universității, legate de libertățile academice, autonomia academică și științifică, precum și valorile democratice ale universității noastre. Această numire încalcă în mod clar aceste principii. Așa că am decis că trebuie să vorbim și să spunem că nu acceptăm acest lucru „, susține pentru New York Times, Can Candan, care predă studii de film documentar la Bogazici.

„Există studenți din diferite provincii, culturi, vederi ale lumii și credințe religioase , dar când vin la Bogazici tind să adopte o viziune mai liberală.”, adăugă Deniz Karakullukcu, student la filosofie.

Noul rector acuzat de plagiarism

Rectorul numit de Erdogan, Melih Bulu a fost acuzat pe rețele de socializare că a plagiat în articolele sale academice și în lucrarea de disertație. 

Bulu a negat plagiatul și a explicat că doar a uitat să pună ghilimele la unele paragrafe în scrierile sale.

Conform noii legi, prin decretul 676, publicat pe 29 octombrie 2016, numirea rectorilor de stat precum şi cele private se face doar de către preşedintele Turciei.

Legea anterioară permitea să fie desemnați trei candidați de către cadrul academic pentru postul de rector, iar președinte țării să desemneze unul dintre ei .

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Caz șocant în Turcia! Cadavrul unei fete de 8 ani, găsit după 19 zile

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya a declarat, pe 8 septembrie, că forțele de jandarmerie au găsit cadavrul lui Güran.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.