Zaman Romania

Istanbul: Victorie pentru studenții de la Universitatea Boğaziçi. Rectorul concediat prin decret

Rectorul Universității Boğaziçi, apropiat al lui Erdogan, a fost concediat printr-un decret prezidențial, după 300 de zile de proteste ale studenților și ale academicienilor, conform Ahval News. 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a semnat pe 15 iulie, un decret prin care l-a eliminat din funcția de rector al Universitatea Boğaziçi pe Melih Bulu, un apropiat al partidului AKP, a cărui numire, în ianuarie, a stârnit proteste la nivel național.

Erdoğan nu a dat detalii despre demitere și nici nu a numit un succesor.

Bulu se confruntase cu proteste din prima zi a numirii sale, atât din partea studenților, cât și a membrilor facultății de la cea mai prestigioasă universitate din țară.

Sute de studenți au fost reținuți în urma protestelor. Instanțele turcești au anulat pașapoartele unor studenți, împiedicându-i să călătorească în străinătate. Alții au pierdut burse, punându-i în dificultăți financiare severe.

La alegerea lui Bulu, Erdoğan a pus sfârșit tradiției îndelungate a universității de a-și alege proprii administratori din rândul membrilor facultății superioare, după ce în 2016 a semnat un decret prezidențial care își acorda autoritatea de a numi direct de el.