luni, aprilie 15, 2024

Istanbul: Victorie pentru studenții de la Universitatea Boğaziçi. Rectorul concediat prin decret

Rectorul Universității Boğaziçi, apropiat al lui Erdogan, a fost concediat printr-un decret prezidențial, după 300 de zile de proteste ale studenților și ale academicienilor, conform Ahval News. 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a semnat pe 15 iulie, un decret prin care l-a eliminat din funcția de rector al Universitatea Boğaziçi pe Melih Bulu, un apropiat al partidului AKP, a cărui numire, în ianuarie, a stârnit proteste la nivel național.

Erdoğan nu a dat detalii despre demitere și nici nu a numit un succesor.

Bulu se confruntase cu proteste din prima zi a numirii sale, atât din partea studenților, cât și a membrilor facultății de la cea mai prestigioasă universitate din țară.

Sute de studenți au fost reținuți în urma protestelor. Instanțele turcești au anulat pașapoartele unor studenți, împiedicându-i să călătorească în străinătate. Alții au pierdut burse, punându-i în dificultăți financiare severe.

La alegerea lui Bulu, Erdoğan a pus sfârșit tradiției îndelungate a universității de a-și alege proprii administratori din rândul membrilor facultății superioare, după ce în 2016 a semnat un decret prezidențial care își acorda autoritatea de a numi direct de el.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.