vineri, aprilie 8, 2022

Istanbul: Victorie pentru studenții de la Universitatea Boğaziçi. Rectorul concediat prin decret

Rectorul Universității Boğaziçi, apropiat al lui Erdogan, a fost concediat printr-un decret prezidențial, după 300 de zile de proteste ale studenților și ale academicienilor, conform Ahval News. 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a semnat pe 15 iulie, un decret prin care l-a eliminat din funcția de rector al Universitatea Boğaziçi pe Melih Bulu, un apropiat al partidului AKP, a cărui numire, în ianuarie, a stârnit proteste la nivel național.

Erdoğan nu a dat detalii despre demitere și nici nu a numit un succesor.

Bulu se confruntase cu proteste din prima zi a numirii sale, atât din partea studenților, cât și a membrilor facultății de la cea mai prestigioasă universitate din țară.

Sute de studenți au fost reținuți în urma protestelor. Instanțele turcești au anulat pașapoartele unor studenți, împiedicându-i să călătorească în străinătate. Alții au pierdut burse, punându-i în dificultăți financiare severe.

La alegerea lui Bulu, Erdoğan a pus sfârșit tradiției îndelungate a universității de a-și alege proprii administratori din rândul membrilor facultății superioare, după ce în 2016 a semnat un decret prezidențial care își acorda autoritatea de a numi direct de el.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.