Vechea Cisternă Bazilică din Istanbul are nevoie urgentă de restaurare și „nu mai poate aștepta încă un minut”, conform secretarul general adjunct al municipalității, citat de Duvar English.
Secretarul Mahir Polat a declarat că un proiect de restaurare a fost prezentat Consiliului de Protecție al Ministerului Culturii și Turismului ca o problemă urgentă în urmă cu aproximativ 47 de zile, însă consiliul nu a emis o hotărâre începând cu 10 decembrie.
„Cisterna Bazilică se confruntă cu un mare risc, avem nevoie de aprobarea consiliului pentru a interveni cât mai curând posibil. Am văzut că tijele de tensiune sunt în stare gravă, nu susțin coloanele. Trebuie să implementăm proiectul pe care l-am propus consiliului de protecție imediat. Cisterna Bazilică nu mai poate aștepta încă un minut!””, a îndemnat Polat.
Lucrările recente de restaurare a bazilicii au arătat că tijele de tensiune utilizate pentru restaurare în primii ani ai republicii turcești nu s-au conectat corect, prin urmare nu susțin în mod eficient coloanele.
Situată lângă Hagia Sofia, Cisterna Bazilică numită și „Palatul Scufundat” din secolul al VI-lea, a fost construită sub Imperiul Bizantin.
Turiștii coboară sub oraș pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în pânza de apă prin care mișună pești, de la cei mici la unii impresionant de mari.