joi, martie 28, 2024

Istanbul:„Palatul Scufundat” necesită restaurarea urgentă

Vechea Cisternă Bazilică din Istanbul are nevoie urgentă de restaurare și  „nu mai poate aștepta încă un minut”, conform secretarul general adjunct al municipalității, citat de Duvar English.

Secretarul Mahir Polat a declarat că un proiect de restaurare a fost prezentat Consiliului de Protecție al Ministerului Culturii și Turismului ca o problemă urgentă în urmă cu aproximativ 47 de zile, însă consiliul nu a emis o hotărâre începând cu 10 decembrie. 

„Cisterna Bazilică se confruntă cu un mare risc, avem nevoie de aprobarea consiliului pentru a interveni cât mai curând posibil. Am văzut că tijele de tensiune sunt în stare gravă, nu susțin coloanele. Trebuie să implementăm proiectul pe care l-am propus consiliului de protecție imediat. Cisterna Bazilică nu mai poate aștepta încă un minut!””, a îndemnat Polat.

Lucrările recente de restaurare a bazilicii au arătat că tijele de tensiune utilizate pentru restaurare în primii ani ai republicii turcești nu s-au conectat corect, prin urmare nu susțin în mod eficient coloanele.

Situată lângă Hagia Sofia, Cisterna Bazilică numită și „Palatul Scufundat” din secolul al VI-lea,  a fost construită sub Imperiul Bizantin.

Turiștii coboară sub oraș pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în pânza de apă prin care mișună pești, de la cei mici la unii impresionant de mari.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.