Zaman Romania

Istanbul: Mucilagiu amenință Marea Neagră și Marea Egee


Mucilagiul care sufocă Marea Marmara, din Istanbul amenință Marea Neagră și Marea Egee, dacă problema nu se rezolvă urgent, conform specialiștilor, citat de Duvar English.

Potrivit unui nou raport publicat de Proiectul de monitorizare a mediului din Marmara (MAREM), înființat de Fundația Sevinç și Erdal İnönü, mucilagiul care sufocă Marea Marmara a ajuns la un punct critic.

Ei trag un semnal de alarmă, avertizând că, dacă problema nu este rezolvată, ar putea începe să amenințe și Marea Neagră și Marea Egee din Turcia.

Cantități record de mucilagiu au fost înregistrate în marea Marmara la începutul acestei veri, produsul algelor supraîncărcate cu poluanți ai apei, duce la încălzirea apei. Problema a început la sfârșitul anului 2020 și s-a agravat semnificativ în 2021.

Mucilagiul sufocă marea, privând creaturile marine și viața plantelor de oxigen esențial pentru supraviețuirea lor. Urbanizarea rapidă din Istanbul și împrejurimile sale, precum și deșeurile industriale slab reglementate de pe țărmurile Istanbulului, au contribuit la creșterea acestuia, iar problema nu prezintă semne de diminuare. 

Potrivit conducătorului MAREM, hidrobiologulLevent Artüz, biodiversitatea a scăzut semnificativ în Marea Marmara de când a început problema acesta la sfârșitul anului 2020. 

„În acest proces în care diversitatea speciilor s-a deteriorat, a crescut și cantitatea acelor specii care ar putea rezista poluării. Acesta este motivul pentru care am văzut culoarea Marmarei schimbându-se în roșu și verde, marea fiind invadată de meduze, dispariția peștilor importanți din punct de vedere comercial și campaniile de creștere a populațiilor de pești semnificative la nivel local ”, a  explicat Artüz.

Problema a devenit mai remarcabilă odată cu decesele masive de pești din Marmara de Vest la începutul anului 2021, care apoi s-a deplasat spre est spre Istanbul și încă continuă.