Zaman Romania

Istanbul: Faimoasa patiserie, cu o vechime de 212 de ani, a fost închisă

Faimoasa patiserie, cu o vechime de 212 de ani, de pe bulevardul Istiklal din Istanbul și-a închis ușile, conform Duvar English.

Unul dintre proprietarii patiseriei, Lebon Patisserie & Cafe, a spus că nu poate plăti noua chirie de 185.000 lire turcești. (circa 10.000 de dolari)

„Această patiserie a fost prima patiserie din istoria Imperiului Otoman și a Republicii Turcia. Speranța mea era că vom continua, dar nu s-a întâmplat. Avem nevoie de 10 milioane de lire pentru a ne muta in alt loc.”, susține co-proprietarul, Abdurrahman Cengiz

Lebon Patisserie & Cafe, unul dintre magazinele istorice ale emblematicului Bulevar Istiklal din Istanbul, a fost fondată în 1810 de Edouard Lebon.

Cengiz a spus că nu pot plăti noua chirie cerută de proprietarul Fundației Karagözyan. Fundația a crescut chiria la 10.000 de dolari (185.000 de lire) de la 42.500 de lire.

„Lebon și-a deschis patiseria în districtul Beyoğlu în 1810, apoi s-a mutat într-o clădire diferită de pe bulevardul Istiklal în anii 1940. A fost închisă în 1972. M-am luptat timp de 2 ani să obțin marca Lebon. În cele din urmă, am primit brevetul în 1985. Am încercat să ridice această marcă la un nivel înalt timp de aproape 38 de ani”, a adăugat Cengiz, susținând că Fundația Karagözyan încearcă să-i evacueze din clădire de 15 ani.

Înainte ca patisaria să fie închisă, secretarul general adjunct al Municipiului Istanbul, Mahir Polat a comentat situația.

„Astăzi este ultima zi pentru Lebon, brandul vechi de 212 ani al lui Beyoğlu. Multă vreme, am făcut un efort deosebit să-l menținem pe Lebon. Pentru ultima dată, îl invit pe proprietar să facă compromisuri pentru o creștere rezonabilă a chiriei.”, susține Polat.