Zaman Romania

Istanbul: 1 din 3 clădiri nu ar rezista unui cutremur masiv

Cel puțin una din trei clădiri din Istanbul nu ar rezista la un cutremur masiv, conform edilului orașului, citat de Duvar English,

Primarul Ekrem İmamoğlu, din partidul de opoziție, Partidului Popular Republican (CHP) a vorbit despre situația seismică a orașului, la comemorarea cutremurului devastator din 1999 care a luat peste 17.000 de vieți.

„Știința ne reamintește că [marele cutremur din Istanbul] a ajuns la noi. În acest sens, hărțile de risc seismic și amenințările din Istanbul ne arată că inventarul nostru nu este satisfăcător. Eforturile noastre din ultimul an și jumătate au arătat că, din păcate, o treime din toate clădirile din Istanbul nu ar rezista cutremurului”, afirmat İmamoğlu.

Conform edilului, municipalitatea a lucrat pentru a detecta structuri riscante în oraș, menționând că un raport din 2018 a arătat că 50.000 de clădiri ar fi puternic sau foarte puternic avariate.

Datele arată că clădirile puternic avariate ar putea însuma până la peste 130.000, care reprezintă mii de case ale turcilor.