joi, aprilie 18, 2024

Isărescu: „Prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior”

Economia este ușor dezechilibrată, iar prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la o conferință organizată de BNR și Banca Europeană de Investiții. „Acest risc (al finanțării excesive n.r.), care teoretic trebuie să fim atenți la el, nu spun că trebuie să sărim total peste el, este însă acum scăzut pentru România și avem alt risc, riscul ca investițiile să nu fie finanțate din mai multe considerente: atmosferă proastă, neîncredere. Ori, dacă nu vom finanța investițiile și mă bucur, le mulțumesc încă o dată colegilor de la BEI (Banca Europeană de Investiții n.r) pentru această inițiativă și pentru tema seminarului, dacă nu vom finanța investițiile ele nu au cum să crească și nu avem cum să ieșim din acest dezechilibru care este evident.Unde îl vedem? În faptul că importurile cresc sistematic de mai bine de doi ani, mai repede decât exporturile. Deci e clar că economia este ușor dezechilibrată, ca să nu zic mai multe. Prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior. Hai să le finanțăm pe cele din interior, să finanțăm investițiile și crearea de locuri de muncă”, a spus Isărescu.

Acesta a afirmat că există un potențial de creditare dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii. De asemenea, Isărescu a menționat faptul că, dacă se va continua prin blamarea băncilor pentru comportamente trecute, ne vom „adânci într-o mocirlă a vinovățiilor”.

„Acum economisim mai mult decât investim. Suntem în dezechilibru major. Ce o să facem, devenim exportatori de capital noi, românii?”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a declarat că, dacă nici statul nu s-ar finanța, pentru deficitul bugetar ar trebui să exportăm capital.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.