joi, aprilie 7, 2022

Irak. Îngrijorător. Parlamentul Irakului cere trimiterea armatei în zonele disputate

Parlamentul Irakului a cerut luni trimiterea armatei în zonele disputate în care forțele kurde au preluat controlul după invazia americană din 2003 și căderea lui Saddam Hussein, în răspuns la referendumul cu privire la independență organizat în Kurdistanul irakian, transmite AFP.

„Parlamentul îi cere comandantului șef al armatei (care este premierul Haider al-Abadi) să desfășoare forțe în toate zonele controlate de regiunea autonomă a Kurdistanului (irakian) din 2003”, se arată într-o rezoluție adoptată de parlamentul de la Bagdad.

Constituțional, guvernul irakian este obligat să se conformeze acestui vot, notează AFP.

Întrebat de France Presse în legătură cu riscul de confruntări cu forțele kurde, un purtător de cuvânt al biroului premierului, Saad al-Hadithi, a explicat că, „dacă există confruntări în aceste zone, sarcina forțelor federale va fi de a aplica legea și de a asigura stabilitatea și pacea”.

În același timp, Karim al-Nouri, liderul brigăzii Badr, componentă a forței paramilitare Hashid al-Shaabi, a declarat că „următorul obiectiv îl constituie Kirkuk și zonele disputate ocupate de bande înarmate”.

Respectivele zone disputate sunt în afara celor trei provincii din nordul Irakului care constituiau inițial regiunea autonomă a Kurdistanului. Este vorba de provincia bogată în petrol Kirkuk și de o parte din provinciile Ninive (nordul Irakului), Dyala și Salaheddin (la nord de capitala irakiană Bagdad). Majoritatea au fost cucerite de luptători kurzi peshmerga în 2014, pe fondul haosului creat în țară după ofensiva jihadiștilor din Statul Islamic.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii