duminică, martie 26, 2023

Irak. Îngrijorător. Parlamentul Irakului cere trimiterea armatei în zonele disputate

Parlamentul Irakului a cerut luni trimiterea armatei în zonele disputate în care forțele kurde au preluat controlul după invazia americană din 2003 și căderea lui Saddam Hussein, în răspuns la referendumul cu privire la independență organizat în Kurdistanul irakian, transmite AFP.

„Parlamentul îi cere comandantului șef al armatei (care este premierul Haider al-Abadi) să desfășoare forțe în toate zonele controlate de regiunea autonomă a Kurdistanului (irakian) din 2003”, se arată într-o rezoluție adoptată de parlamentul de la Bagdad.

Constituțional, guvernul irakian este obligat să se conformeze acestui vot, notează AFP.

Întrebat de France Presse în legătură cu riscul de confruntări cu forțele kurde, un purtător de cuvânt al biroului premierului, Saad al-Hadithi, a explicat că, „dacă există confruntări în aceste zone, sarcina forțelor federale va fi de a aplica legea și de a asigura stabilitatea și pacea”.

În același timp, Karim al-Nouri, liderul brigăzii Badr, componentă a forței paramilitare Hashid al-Shaabi, a declarat că „următorul obiectiv îl constituie Kirkuk și zonele disputate ocupate de bande înarmate”.

Respectivele zone disputate sunt în afara celor trei provincii din nordul Irakului care constituiau inițial regiunea autonomă a Kurdistanului. Este vorba de provincia bogată în petrol Kirkuk și de o parte din provinciile Ninive (nordul Irakului), Dyala și Salaheddin (la nord de capitala irakiană Bagdad). Majoritatea au fost cucerite de luptători kurzi peshmerga în 2014, pe fondul haosului creat în țară după ofensiva jihadiștilor din Statul Islamic.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.