17.3 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Irak. Îngrijorător. Parlamentul Irakului cere trimiterea armatei în zonele disputate

Parlamentul Irakului a cerut luni trimiterea armatei în zonele disputate în care forțele kurde au preluat controlul după invazia americană din 2003 și căderea lui Saddam Hussein, în răspuns la referendumul cu privire la independență organizat în Kurdistanul irakian, transmite AFP.

„Parlamentul îi cere comandantului șef al armatei (care este premierul Haider al-Abadi) să desfășoare forțe în toate zonele controlate de regiunea autonomă a Kurdistanului (irakian) din 2003”, se arată într-o rezoluție adoptată de parlamentul de la Bagdad.

Constituțional, guvernul irakian este obligat să se conformeze acestui vot, notează AFP.

Întrebat de France Presse în legătură cu riscul de confruntări cu forțele kurde, un purtător de cuvânt al biroului premierului, Saad al-Hadithi, a explicat că, „dacă există confruntări în aceste zone, sarcina forțelor federale va fi de a aplica legea și de a asigura stabilitatea și pacea”.

În același timp, Karim al-Nouri, liderul brigăzii Badr, componentă a forței paramilitare Hashid al-Shaabi, a declarat că „următorul obiectiv îl constituie Kirkuk și zonele disputate ocupate de bande înarmate”.

Respectivele zone disputate sunt în afara celor trei provincii din nordul Irakului care constituiau inițial regiunea autonomă a Kurdistanului. Este vorba de provincia bogată în petrol Kirkuk și de o parte din provinciile Ninive (nordul Irakului), Dyala și Salaheddin (la nord de capitala irakiană Bagdad). Majoritatea au fost cucerite de luptători kurzi peshmerga în 2014, pe fondul haosului creat în țară după ofensiva jihadiștilor din Statul Islamic.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...