vineri, noiembrie 22, 2024

Investigare la vârf în SUA: „Flynn ar fi primit plăți secrete din partea guvernului turc spre sfârșitul campaniei electorale din 2016.”

Membri ai echipei procurorului special Robert Mueller, care investighează în special presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, au cerut pentru prima dată Casei Albe să le furnizeze documente, a relatat vineri New York Times, citat de AFP și DPA.

Anchetatorii au cerut Casei Albe să ofere documente în legătură cu Michael Flynn, fost consilier pe securitate națională al președintelui Donald Trump, conform cotidianului american, care citează responsabili apropiați de anchetă.

Membri ai echipei procurorului special Robert Mueller, care investighează în special presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, au cerut pentru prima dată Casei Albe să le furnizeze documente

Deși nu este vorba de o citație oficială, această cerere, în cazul în care va fi confirmată, ar fi un nou semnal că ancheta condusă de Mueller devine tot mai puternică.

Acest procuror special anchetează în principal acuzațiile de ingerință ale Rusiei în campania prezidențială din 2016 câștigată de Trump și suspiciunile de complicitate între echipa de campanie a lui Trump și responsabili ruși.

Atât Trump, cât și autoritățile ruse neagă categoric acuzațiile de ingerință și de complicitate.

Mai multe cotidiene americane au anunțat vineri că Mueller a constituite recent un mare juriu, ceea ce ar putea duce la urmăriri penale.

Un mare juriu este un fel de cameră de instrucție compusă din cetățeni care deliberează cu ușile închise pentru a stabili dacă elementele prezentate de procuror pot duce la o inculpare.

Michael Flynn este în centrul unor suspiciuni privind o eventuală implicare a Rusiei. El a fost demis de președintele Trump din funcția de consilier pe securitate națională, la doar câteva săptămâni după numire, deoarece nu dezvăluit exact tipul de contacte pe care le-a avut cu responsabili ruși.

Tot conform cotidianului american, anchetatorii au interogat de asemenea martori pentru a stabili dacă Flynn a primit plăți secrete din partea guvernului turc spre sfârșitul campaniei electorale din 2016.

Rugat să comenteze articolul din New York Times, unul din avocații lui Donald Trump, Ty Cobb, a declarat că administrația de la Casa Albă nu intenționează să discute public ‘comunicațiile sale specifice’ cu Mueller, dar că va continua „coopereze pe deplin cu procurorul special”.

Tot conform cotidianului american, anchetatorii au interogat de asemenea martori pentru a stabili dacă Flynn a primit plăți secrete din partea guvernului turc spre sfârșitul campaniei electorale din 2016.

De asemenea, conform unor media americane, Mueller ar fi început să examineze dosare financiare ale lui Trump care nu sunt legate de Rusia sau de alegeri.

Trump l-a atenționat public pe Mueller că afacerile sale financiare nu trebuie să intre în cadrul misiunii acestuia și că anchetarea lor ar însemna încălcarea unei linii roșii.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.