marți, aprilie 16, 2024

Între rizibil și penibil. Povestea unei statui aurite reprezentându-l pe Erdogan

O statuie aurită de 4 metri a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ridicată ca parte a unei instalații de artă în oraşul german Wiesbaden (vest), a fost înlăturată deoarece nu a fost bine primită de către localnici, relatează miercuri dpa.

5Autoritățile orașului au decis să înlăture instalația, parte a Bienalei Wiesbaden pentru artă contemporană, pentru că siguranța sa „nu mai putea fi garantată”, au declarat autoritățile locale pe twitter, marţi noapte.

22Marţi seară, susținători şi adversari ai lui Erdogan s-au adunat în piaţa centrală unde a fost ridicată statuia şi s-au angajat în altercații verbale. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că a existat o „atmosferă agresivă”, dar fără violenţă.

Cu toate acestea, ziarul Wiesbadener Kurier îl citează pe un oficial al oraşului, Oliver Franz, care a declarat că au avut loc şi altercaţii fizice şi „au fost văzute obiecte ascuţite”.

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, faţă de care mulţi germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. În Germania trăieşte o mare comunitate turcă, aminteşte dpa.

1Poliţia a publicat un videoclip pe Twitter cu statuia – care fusese mâzgălită cu graffiti în timpul scurtei sale perioade de expunere – înlăturată de un camion de pompieri în primele ore ale zilei de miercuri. Ridicarea ei, luni, în centrul oraşului a creat confuzie în rândul multor locuitori.

„Am primit apeluri de la mai mulţi cetăţeni confuzi – nu este clar pentru oameni că face parte din Bienală”, a declarat anterior o purtătoare de cuvânt pentru agenţia dpa, adăugând că instalaţia a fost ridicată fără a fi anunţaţi oficialii oraşului.

2Ridicarea unei statui fusese aprobată înainte de festivalul de artă, dar oficialilor nu li s-a spus că era vorba despre o statuie care îl reprezenta pe Erdogan.

Uwe Eric Laufenberg, director artistic al teatrului de stat din Wiesbaden, a apărat instalaţia ca un exemplu de liberă exprimare. „Am ridicat statuia pentru a discuta despre Erdogan”, a declarat el. „Arta este acolo pentru a reflecta realitatea”, a spus el. Deşi este posibil să nu fie uşor de înţeles, „într-o democraţie trebuie tolerate toate opiniile”, a adăugat el.

3Potrivit oficialităţilor, autorităţile locale s-au abţinut iniţial să intervină în ceea ce priveşte statuia, atât timp cât legea şi ordinea nu au fost afectate. Autorităţile au insistat de asemenea că au respectat dreptul constituţional la libertatea artistică.

Tema Bienalei din acest an, care a început joi şi se încheie duminică, este „Bad News” (Veşti proaste) https://www.wiesbadener-kurier.de/lokales/wiesbaden/nachrichten-wiesbaden/erdogan-statue-in-innenstadt-von-wiesbaden-enthullt_19030593

erdo2 (4)

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.