vineri, noiembrie 15, 2024

Între rizibil și penibil. Povestea unei statui aurite reprezentându-l pe Erdogan

O statuie aurită de 4 metri a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, ridicată ca parte a unei instalații de artă în oraşul german Wiesbaden (vest), a fost înlăturată deoarece nu a fost bine primită de către localnici, relatează miercuri dpa.

5Autoritățile orașului au decis să înlăture instalația, parte a Bienalei Wiesbaden pentru artă contemporană, pentru că siguranța sa „nu mai putea fi garantată”, au declarat autoritățile locale pe twitter, marţi noapte.

22Marţi seară, susținători şi adversari ai lui Erdogan s-au adunat în piaţa centrală unde a fost ridicată statuia şi s-au angajat în altercații verbale. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că a existat o „atmosferă agresivă”, dar fără violenţă.

Cu toate acestea, ziarul Wiesbadener Kurier îl citează pe un oficial al oraşului, Oliver Franz, care a declarat că au avut loc şi altercaţii fizice şi „au fost văzute obiecte ascuţite”.

Incidentul intervine cu o lună înainte de vizita de stat a lui Erdogan la Berlin, faţă de care mulţi germani se opun datorită stilului său din ce în ce mai autoritar de guvernare. În Germania trăieşte o mare comunitate turcă, aminteşte dpa.

1Poliţia a publicat un videoclip pe Twitter cu statuia – care fusese mâzgălită cu graffiti în timpul scurtei sale perioade de expunere – înlăturată de un camion de pompieri în primele ore ale zilei de miercuri. Ridicarea ei, luni, în centrul oraşului a creat confuzie în rândul multor locuitori.

„Am primit apeluri de la mai mulţi cetăţeni confuzi – nu este clar pentru oameni că face parte din Bienală”, a declarat anterior o purtătoare de cuvânt pentru agenţia dpa, adăugând că instalaţia a fost ridicată fără a fi anunţaţi oficialii oraşului.

2Ridicarea unei statui fusese aprobată înainte de festivalul de artă, dar oficialilor nu li s-a spus că era vorba despre o statuie care îl reprezenta pe Erdogan.

Uwe Eric Laufenberg, director artistic al teatrului de stat din Wiesbaden, a apărat instalaţia ca un exemplu de liberă exprimare. „Am ridicat statuia pentru a discuta despre Erdogan”, a declarat el. „Arta este acolo pentru a reflecta realitatea”, a spus el. Deşi este posibil să nu fie uşor de înţeles, „într-o democraţie trebuie tolerate toate opiniile”, a adăugat el.

3Potrivit oficialităţilor, autorităţile locale s-au abţinut iniţial să intervină în ceea ce priveşte statuia, atât timp cât legea şi ordinea nu au fost afectate. Autorităţile au insistat de asemenea că au respectat dreptul constituţional la libertatea artistică.

Tema Bienalei din acest an, care a început joi şi se încheie duminică, este „Bad News” (Veşti proaste) https://www.wiesbadener-kurier.de/lokales/wiesbaden/nachrichten-wiesbaden/erdogan-statue-in-innenstadt-von-wiesbaden-enthullt_19030593

erdo2 (4)

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.