duminică, iunie 13, 2021

ÎNTOARCEREA MALALEI

Laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai şi-a vizitat sâmbătă oraşul natal din Valea Swat din Pakistan pentru prima dată de când a fost împuşcată în cap, în adolescenţă, de un atacator taliban, au spus doi oficiali de securitate şi un apropiat al familiei, potrivit Reuters.

Drumurile spre locuinţa din Mingora a activistei pentru educaţie în vârstă de 20 de ani au fost blocate anterior în cursul zilei de sâmbătă.

foto 2 Malala
„Îmi este dor de tot din Pakistan, de la râuri şi munţi la străzile murdare şi la gunoiul din jurul casei noastre. De prietenele mele şi de felul în care bârfeam, de certurile cu vecinii”, a declarat ea vineri într-un interviu pentru Reuters.

Malala Yousafzai este de joi în vizită în Pakistan, prima sa întoarcere acasă după ce a fost împuşcată şi transportată în străinătate pentru tratament. Guvernul şi armata s-au ocupat de asigurarea securităţii.

Din cauza îngrijorărilor permanente privind siguranţa sa, nu este clar dacă tânăra va putea vizita întreaga zonă Swat, părţi din regiune aflându-se timp de aproape doi sub controlul talibanilor pakistanezi, care aplică o interpretare dură a legii islamice.
Doi oficiali de securitate au spus pentru Reuters că această vizită cu elicopterul în Swat va dura cel mai probabil o zi.

foto 3 malala
Salvarea şi notorietatea Malalei nu ar fi fost posibile fără sprijinul presei, al politicii internaţionale şi al Premiului Nobel decernat.

Armata pakistaneză a reuşit să preia înapoi controlul în Swat de la talibani în 2009, iar zona rămâne în bună măsură paşnică, însă talibanii lansează în continuare ocazional atacuri, cel mai recent, asupra armatei, având loc în urmă cu câteva săptămâni.

Talibanii au revendicat în 2012 atacul asupra tinerei Malala Yousafzai pentru susţinerea ei deschisă faţă de educaţia pentru fete, care era interzisă în perioada cât militanţii au controlat regiunea Swat.

https://www.capital.fr/economie-politique/premier-retour-du-nobel-de-la-paix-malala-yousafzai-au-pakistan-depuis-2012-1280271

https://reveil.courrierinternational.com/#/edition/1882543/article/1882633

 

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Turcia: Peste 720.000 de minori exploatați prin muncă

Peste 720.000 de minori din Turcia trebuie să lucreze pentru a contribui la venitul gospodăriei, potrivit unui raport elaborat de ministerului al...

Turcia:Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Turcia: Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Un turc a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori

Un turc a ajutat din greșeală FBI în capturarea a aproximativ 800 de infractori din întreaga lume după ce mii de oameni...

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat