miercuri, aprilie 24, 2024

Instituțiile de stat și-au retras reclamele din două ziare de opoziție:”Dreptul la reclamă este un drept al publicului”

Instituția care se ocupă cu publicitatea din presă în Turcia a anulat reclamele instituțiilor de stat din două cotidiane de opoziție, acțiune care ar aduce pagube economice instituțiilor de presă, a raportat Gazete Duvar.

Instituția a blochat reclamele ziarelor Evrensel și Birgün începând cu luna august, moment în care au fost făcute noi numiri în cadrul organizației.

Reacția ziarului Birgün

Președintele Consiliului de administrație al cotidianului Birgün, Ibrahim Aydın a criticat decizia instituției.

„Acestea  se folosesc de un sistem care are drept scop eliminarea ziarelor în ansamblu. Ziarele precum Birgün și Evrensel nu caută profit. Dimpotrivă, încercăm să fim vocea opoziției publice și a celor asupriți din țară. Desfășurăm un serviciu public ”, a declarat Aydin.

Aydın a menționat că scopul instituției de stat este de a face ca ziarele din opoziție să dea faliment, în loc să le închidă direct.

„Ne vom ține ziarele pe picioare, indiferent de ce se întâmplă. Am dori să se știe că aceste practici nu înseamnă nimic pentru noi. Dreptul la reclamă este un drept al publicului. Trebuie împărțit în mod egal. Acesta este dreptul nostru și vom continua să luptăm pentru asta ”, a subliniat acesta.

Reacția ziarului Evrensel

De asemenea, redactorul-șef Evrensel, Fatih Polat, a declarat că instituția de control din  presă a implementat un asediu sistematic asupra ziarelor critice la adresa  guvernului, argumentând că decizia este legată de articole critice la adresa președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

„Ni s-a cerut să ne  formulăm și să trimitem apărarea în legătură cu o poveste despre președintele Erdoğan. Am trimis una cu numeroase referințe. Reclamele au fost anulate la două zile, din cauza acestei povești”  a declarat redactorul-șef.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.