Zaman Romania

Informatorul reținut în Viena face mărturisiri despre rețeaua de spionaj a guvernului lui Erdogan

Ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a anunțat marți că un angajat al serviciului de informații turc (MIT) a fost reținut și interogat de către autoritățile din Viena, relatează anfenglish.com

Un agent al serviciilor de informații turce, a cărui identitate a fost păstrată secretă, a fost identificat într-o ancheta lansată după atacurile rasiste, mai ales împotriva kurzilor,  din capitala Vienei.

Potrivit anchetei, ofițerul de informații turc care este în prezent reținut într-o închisoare din Viena. Acesta  locuia în provincia Austria Superioară (Oberösterreich) înainte.

S-a aflat că această persoană este o femeie care a fost reținută în Izmir și eliberată după ce a promis că va lucra pentru serviciul de informații turc MIT. S-a întors în Austria și a început să spioneze pentru guvernul turc. 

Mărturisirile agentului

Agentul în cauză, a cărui mesagerie cu sediul MIT din Turcia a fost detectată pe telefonul mobil după arestare, a declarat că face parte din rețeaua de informații instituită de guvernul Erdogan pentru a monitoriza grupurile de opoziție, în special kurzii și a explicat în detaliu procesul de aderare la MIT.

Numărul persoanelor reținute pe aeroport în timp ce mergeau în Turcia dinspre Austria, a crescut în ultimii ani. Spioana a solicitat eliberarea după ce a oferit mărturisiri poliției. Cu toate acestea, sistemul judiciar austriac nu a dat încă un răspuns la cerere.