Zaman Romania

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Rata anuală a inflației a Turciei a crescut la 36,1% în decembrie, cel mai ridicat nivel din 2002, după ce lira a scăzut la minime record succesive, forțând comercianții să crească brusc prețurile, conform Ahval News.

Inflația din Turcia este în creștere după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat Băncii Centrale să reducă ratele dobânzilor la 14% de la 19% din septembrie, determinând investitorii și localnicii să vândă lira în masă. Erdogan spune că ratele mai mari ale dobânzilor sunt împotriva învățăturilor islamice.

Inflația a crescut de la 23,1% în noiembrie, a anunțat, luni, Institutul de Statistică din Turcia, iar prețurile au crescut lunar cu 13,6%.

Inflația prețurilor de producător a crescut la 79,9% anual luna trecută, de la 54,6% în noiembrie, conform institului. De la lună la lună, prețurile au crescut cu 19,1 la sută, reflectând o creștere a costului importurilor.

Lira s-a tranzacționat în scădere cu 1%, cu 13,26 de unități față de dolar, la ora locală 10:20. Urmărește lira live AICI