sâmbătă, martie 25, 2023

Încep renovările centrului comercial Grand Bazaar din Istanbul

Cel mai vechi centru comercial din lume existent de 544 de ani, Grand Bazaar, din Istanbul va fi restaurat relatează presa turcă.

Lucrările vor începe cu renovarea acoperișului ce adăpostește 3600 de magazine. Vizitat anual aproximativ de 92 milioane de oameni, Grand Bazaar va intra în renovare astăzi cu festivitate de deschidere a lucrărilor de reabilitare a centrului comercial.

Cu dimensiunea 110 mii 868 de metri pătrați, vizitat zilnic de aproximativ 300-500 mii de oameni, centrul comercial se află într-o stare alarmantă. A trecut prin 11 incendii şi două cutremure.

Este compus din 61 de străzi ale căror nume descriu, în general, diferitele afaceri care se întreprind de-a lungul lor: Fesçiler (vanzatori de căciuli), Kalpakçılar (vânzători de blana), Aynacılar (vânzători de oglinzi) etc. Grand Bazaar este cel mai mare bazar de bijuterii din lume.  Cele mai frumoase modele de bijuterii de aur le puteți găsi în magazinele centrului comercial.

Hotărârea restaurării centrului comercial a fost luată în 2012, atunci când a fost observată starea acoperișului ce găzduia filmările filmului “Skyfall” din seria James Bond.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.