duminică, octombrie 25, 2020

În contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, reuniunea ministerială informală cvadrilaterală

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria – Croaţia – Grecia – România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri.

Conform sursei citate, cu acest prilej au fost abordate în principal aspecte legate de evoluţiile regionale, precum şi modalităţile prin care statele din regiune pot contribui semnificativ la promovarea iniţiativelor şi proiectelor UE, pentru a încuraja şi facilita evoluţiile pozitive.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria - Croaţia - Grecia - România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri
Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria – Croaţia – Grecia – România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri

„Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul ţării noastre pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, una dintre priorităţile viitoarei preşedinţii semestriale a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine de la 1 ianuarie 2019. A subliniat, totodată, importanţa unei coordonări strânse la nivel cvadrilateral pentru a sprijini statele din regiune în implementarea reformelor necesare”, precizează MAE.Teodor Meleşcanu a continuat, miercuri, seria acţiunilor în contextul participării la dezbaterile generale ale celei de a 73-a sesiuni a Adunării generale a ONU, el fiind prezent la discursul susţinut în plenul reuniunii la nivel înalt de preşedintele Klaus Iohannis.întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu cu omologul din Republica Armenia, Zohrab Mnatsakanyan, a oferit cadrul pentru evocarea fundamentelor solide ale relaţiilor româno-armene.

„Între poporul român şi poporul armean există o îndelungată tradiţie de cooperare şi bună înţelegere, care a contribuit la numeroase realizări în planul culturii şi spiritualităţii. Cei doi miniştri au reconfirmat cu acest prilej dorinţa de dezvoltare a relaţiilor bilaterale pe toate dimensiunile în perioada următoare, evocând valoarea simbolică a coincidenţei celor două centenare istorice sărbătorite, anul acesta, în România şi în Republica Armenia. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul României pentru intensificarea cooperării între UE şi Armenia”, precizează sursa citată.

Ca și la precedentele sesiunii ale Adunării Generale a ONU, programul ministrului afacerilor externe include participarea la o serie de reuniuni multilaterale, sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internațională, precum și întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale ONU.
Ca și la precedentele sesiunii ale Adunării Generale a ONU, programul ministrului afacerilor externe include participarea la o serie de reuniuni multilaterale, sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internațională, precum și întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale ONU.

Meleşcanu l-a felicitat pe omologul armean pentru eforturile de organizare a apropiatului Sommet al Francofoniei, la Erevan, în perioada 7 – 12 octombrie, evidenţiind că Francofonia este încă un argument solid ce apropie România şi Republica Armenia în regiunea noastră. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu i-a adresat omologului din Republica Armenia invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră.

Totodată, conform MAE, în cadrul întâlnirii cu Abdullatif Bin Rashid Al Zayani, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat interesul României pentru explorarea posibilităţii de formalizare a cooperării dintre ţara noastră şi CCG, prin convenirea unor documente bilaterale.

Întrevederea a prilejuit şi un bogat schimb de opinii asupra unor dosare regionale şi internaţionale de interes pentru ambele părţi, cu accent asupra combaterii terorismului, situaţia de securitate din Siria şi Yemen, menţionează MAE. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat că România, ca stat care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va continua să promoveze necesitatea soluţionării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat, de asemenea, susţinerea faţă de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizaţie deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate, se mai arată în comunicatul MAE.

Tot în contextul vizitei în SUA, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Uniunii Africane, în cursul căreia a reafirmat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţionale bune ale ţării noastre cu ţările africane.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.

Un jurnalist turc renumit a murit

Ziaristul notoriu Bekir Coşkun a murit, ieri, unde se trata într-un spital din Ankara pentru cancer la plămâni, relatează presa turcească.

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.