duminică, noiembrie 3, 2024

În contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, reuniunea ministerială informală cvadrilaterală

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria – Croaţia – Grecia – România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri.

Conform sursei citate, cu acest prilej au fost abordate în principal aspecte legate de evoluţiile regionale, precum şi modalităţile prin care statele din regiune pot contribui semnificativ la promovarea iniţiativelor şi proiectelor UE, pentru a încuraja şi facilita evoluţiile pozitive.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria - Croaţia - Grecia - România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri
Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria – Croaţia – Grecia – România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri

„Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul ţării noastre pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, una dintre priorităţile viitoarei preşedinţii semestriale a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine de la 1 ianuarie 2019. A subliniat, totodată, importanţa unei coordonări strânse la nivel cvadrilateral pentru a sprijini statele din regiune în implementarea reformelor necesare”, precizează MAE.Teodor Meleşcanu a continuat, miercuri, seria acţiunilor în contextul participării la dezbaterile generale ale celei de a 73-a sesiuni a Adunării generale a ONU, el fiind prezent la discursul susţinut în plenul reuniunii la nivel înalt de preşedintele Klaus Iohannis.întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu cu omologul din Republica Armenia, Zohrab Mnatsakanyan, a oferit cadrul pentru evocarea fundamentelor solide ale relaţiilor româno-armene.

„Între poporul român şi poporul armean există o îndelungată tradiţie de cooperare şi bună înţelegere, care a contribuit la numeroase realizări în planul culturii şi spiritualităţii. Cei doi miniştri au reconfirmat cu acest prilej dorinţa de dezvoltare a relaţiilor bilaterale pe toate dimensiunile în perioada următoare, evocând valoarea simbolică a coincidenţei celor două centenare istorice sărbătorite, anul acesta, în România şi în Republica Armenia. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul României pentru intensificarea cooperării între UE şi Armenia”, precizează sursa citată.

Ca și la precedentele sesiunii ale Adunării Generale a ONU, programul ministrului afacerilor externe include participarea la o serie de reuniuni multilaterale, sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internațională, precum și întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale ONU.
Ca și la precedentele sesiunii ale Adunării Generale a ONU, programul ministrului afacerilor externe include participarea la o serie de reuniuni multilaterale, sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internațională, precum și întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale ONU.

Meleşcanu l-a felicitat pe omologul armean pentru eforturile de organizare a apropiatului Sommet al Francofoniei, la Erevan, în perioada 7 – 12 octombrie, evidenţiind că Francofonia este încă un argument solid ce apropie România şi Republica Armenia în regiunea noastră. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu i-a adresat omologului din Republica Armenia invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră.

Totodată, conform MAE, în cadrul întâlnirii cu Abdullatif Bin Rashid Al Zayani, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat interesul României pentru explorarea posibilităţii de formalizare a cooperării dintre ţara noastră şi CCG, prin convenirea unor documente bilaterale.

Întrevederea a prilejuit şi un bogat schimb de opinii asupra unor dosare regionale şi internaţionale de interes pentru ambele părţi, cu accent asupra combaterii terorismului, situaţia de securitate din Siria şi Yemen, menţionează MAE. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat că România, ca stat care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va continua să promoveze necesitatea soluţionării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat, de asemenea, susţinerea faţă de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizaţie deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate, se mai arată în comunicatul MAE.

Tot în contextul vizitei în SUA, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Uniunii Africane, în cursul căreia a reafirmat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţionale bune ale ţării noastre cu ţările africane.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.