Un baraj din provincia Kastamonu, de lângă malul Mării Negre s-a rupt din cauza ploile abundente, afectând trei județe, conform presei turcești.
Ploile abundente în regiunile nordice ale țării în ultimele zile a dus la ruperea barajul de pe pârâul Ezine, din districtul Bozkurt, din Kastamonu, pe 12 august, urmând ca apa în cantitate de până la 330 de litri pe metru pătrat să distrugă trei clădiri și să ia viața a 27 de persoane și să ducă la dispariția a mai multor locuitori.
„Fiica surorii mele și cei trei copii nu îi găsim. De ieri, de 24 de ore nu avem nicio veste. Nu putem dormi. Am rugat echipele să ne ducă să le arătam casa, dar ei au zis că au fost trimise echipe acolo. Încă nu avem nicio știre. Așteptăm încă”, a spus o localnică îndurerată a cărei familie a dispărut în urma dezastrului.
Primarul din Azdavay, Osman Nuri Civelek a făcut declarații după ruperea barajului.
„Nu am văzut așa ceva în istoria orașului. Tot pârâul s-a revărsat. Jumătate din district a fost scufundat. Privim cu uimire”, a afirmat edilul.
Imaginile postate pe rețelele sociale au surprins mașinile și grămezile de dărâmături târâte de apele inundațiilor pe străzile orașului.
Multe case și afaceri au fost inundate, apa ajungând până la etajul doi. Cei prinși la etajele inferioare au fost salvați la început, dar în unele zone, au existat oameni care au urcat pe acoperișurile clădirilor din cauza apelor în creștere.
Terenurile agricole au fost, de asemenea, avariate în cartierul unde stâlpii de electricitate au fost doborâți.
În timp ce centrul orașului a fost inundat, podurile și drumurile s-au prăbușit, iar vehiculele au fost târâte de ape. Drumul Azdavay- Kastamonu a fost închis traficului ca măsură de precauție.
„Nu sunt drumuri. Nu există ieșire. Eu am venit din Istanbul, de 10 zile sunt aici. Trebuie să mă întors, dar nu există un mod prin a face asta”, a povestit un bărbat din oraşul Ayancik, Sinop, în vecinătate cu Kastamonu.
Hastagul #Bozkurtyokoldu (Bozkurt a dispărut) a ajuns viral pe Twitter, iar oamenii cer ajutor pe rețelele de socializare, plângându-se mai ales că presa națională portretizează superficial situația.