duminică, octombrie 1, 2023

IAȘI: GHIDUL ”ENDOMETRIOZA – INAMICUL TĂCUT”.

Una din zece femei suferă de endometrioză, iar în România sunt diagnosticate cu această boală peste 500.000 de persoane de sex feminin, a declarat Clarisa Iordache, fondator al Asociaţiei Eu şi Endometrioza, cu prilejul lansării la Iaşi a ghidului „Endometrioza – Inamicul Tăcut”; endometrioza este o boală cronică neasociată tipologiilor de cancer, dar cu toate acestea, este una dintre cele mai grave maladii care afectează femeile.

foto 2 despre infertilitate
Profesorul ieşean a subliniat importanţa înfiinţării unor centre de diagnostic şi tratament pentru a reduce astfel incidenţa acestei boli în rândul femeilor.

„Una din zece femei suferă de endometrioză. Sunt aproximativ 190 de milioane de femei în lume afectate de această boală. Şi la noi în ţară sunt extrem de multe cazuri. Statistici ale colegilor din Ungaria spun că în România peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu endometrioză. Sunt paciente care, din păcate, ajung la un astfel de diagnostic destul de târziu. Media de diagnosticare la noi în ţară este între 9 şi 12 ani, timp în care endometrioza avansează, ajunge într-un stadiu de complicaţii foarte mari pentru pacientele noastre. Din această cauză Asociaţia Eu şi Endometrioza simţim să facem ceva. Chiar dacă ne-am înfiinţat abia anul trecut, am derulat o serie de proiecte la nivel naţional, printre care şi ghidul „Endometrioza – Inamicul Tăcut”, pe care am simţit nevoia să îl ducem în cât mai multe oraşe din ţară”, a afirmat Iordache.

foto 3 infectia
Este foarte important diagnosticul corect, dar şi tratamentul corect. Aş spune că în România perioada până la diagnosticul exact este mult mai mare decât în alte ţări din comunitatea europeană sau SUA. Noi, cei de la Iaşi, vom sprijini această iniţiativă

Radu Maftei, medic specialist în obstetrică – ginecologie, a explicat celor care au venit la lansarea ghidului că endometrioza se întâlneşte atât la femeile cu vârstă reproductivă cât şi la adolescente sau fete aflate la vârsta pubertăţii.

„Noi, cei care lucrăm în fertilitate, putem spune că incidenţa endometriozei este de 40-50 la sută în rândul pacientelor cu infertilitate. Este o boală destul de invalidantă care, din păcate, la pacientele cu endometrioză stadiul III-IV poate afecta chiar viaţa de cuplu, se poate ajunge la infertilitate. Au fost cazuri care din această cauză au ajuns la divorţ, pentru că pacientele nu au fost înţelese de soţi. La pacientele cu endometrioză putem vorbi şi de o calitate mai slabă a celulelor, având şi o componentă autoimună”, a precizat medicul.

La Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, în fiecare săptămână sunt în medie şase cazuri care sunt tratate chirurgical laparoscopic de endometrioză.

„Endometrioza este o boală cu totul particulară care se caracterizează prin prezenţa ţesutului endometral care creşte în afara uterului. Leziunile endometrale se pot regăsi peste tot în cavitatea pelviană dar şi în alte părţi ale corpului precum rinichi, ficat, tub digestiv, plămâni, sinusuri şi chiar în creier. Medicii şi cercetătorii încearcă să stabilească modul în care aceasta se diseminează. Având o multitudine de manifestări clinice de foarte multe ori nu este diagnosticată la timp pentru că nu există informaţia medicală a pacientelor şi respectiv a medicilor. Endometrioza nu este o simplă boală. Are o multitudine de aspecte. În afară de endometrioză este şi adenomioza, o formă mai rar întâlnită de endometrioză localizată în muşchii uterului. De aceea, este foarte importantă diagnosticarea corectă. Noi, cei de la Iaşi, vom sprijini această iniţiativă. Prin clinicile, spitalele universitare pe care le avem, specialişti implicaţi, putem fi un centru de referinţă în tratamentul şi diagnosticul endometriozei”, a precizat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.”Dacă nu este depistată la timp, rata complicaţiilor este mult mai mare. Aspectele cele mai dramatice sunt legate de durere şi infertilitate”, a subliniat Onofriescu

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.