joi, aprilie 18, 2024

Iaşi: Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului (HGIM) Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi

A avut loc la Iași, cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT, organizat la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului (HGIM) din cadrul Universității Tehnice ‘Gheorghe Asachi’ din Iași, o ediție aniversară atât în ceea ce privește viața facultății (55 de ani de la înființarea facultății de Hidrotehnică în anul 1962), cât și comunitatea geodezică (80 de ani de viață ai prof. dr. ing., Doctor HONORIS CAUSA, Gheorghe Nistor, medaliat pentru activitatea academică de prestigiu și contribuția remarcabilă la dezvoltarea învățământului geodezic ieșean).

În organizarea acestui eveniment rolul de gazdă a revenit Departamentului de Măsurători Terestre și Cadastru al facultății HGIM, având ca parteneri Uniunea Geodezilor din România

În organizarea acestui eveniment rolul de gazdă a revenit Departamentului de Măsurători Terestre și Cadastru al facultății HGIM, având ca parteneri Uniunea Geodezilor din România, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia și Asociația Tinerilor Fotogrammetriști din Iași (‘Foto-As’).

Tema acestui simpozion a fost una de actualitate pentru comunitatea geodezilor: tehnologiile moderne de colectare și prelucrare a datelor spațiale (‘Geomatics and the new technologies of geospatial science’). În acest sens, pe lângă secțiunea lucrărilor științifice din programul conferinței, s-a organizat o expoziție tematică, în care punctul de interes l-a constituit Centrul de cercetare pentru Hidroamenajări si Protecția Mediului — HIDROMED, unde s-a prezentat aparatură de ultimă generație pentru cercetări avansate, cum ar fi: Laser scanerul terestru 3D Maptek I-Site 8820, sistemele UAV de tip platformă elicopter — Altura Zenith ATX8 UAV și de tip avion—EasyMap UAV, vehiculul autonom submersibil YSI ECO MAPPER, echipamentul de măsurare batimetrică River Surveyor M9, geo-radarul Mala, scanerul de beton Mala CX, seismometrul 3D și sistemele de poziționare geodezică globală South S82V.

O ediție aniversară atât în ceea ce privește viața facultății (55 de ani de la înființarea facultății de Hidrotehnică în anul 1962), cât și comunitatea geodezică (80 de ani de viață ai prof. dr. ing., Doctor HONORIS CAUSA, Gheorghe Nistor,

 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.