Zaman Romania

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor de la o reamenajare, conform Turkish Minutes.

Yörük Işık, un analist geopolitic independent cu sediul în İstanbul, unde conduce site-ul Bosphorus Observer, a scris săptămâna trecută pe Twitter că un iaht „fără nume vizibil, dar cu sigiliul oficial oficial al președintelui a fost văzută în Bosfor”

Deși, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan nu a fost văzut în niciuna dintre fotografii, Ișık a susținut că „arată priveliștile Bosforului” regelui Malaeziei, sultanul Abdullah de Pahang.

După ce a fost găzduit pe un iaht în timpul unei vizite în străinătate, fostul președinte turc, Süleyman Demirel a decis să construiască un iaht cu bugetul alocat din fondul prezidențial în 1997, crezând că este o „cheltuială de lux”, incluzând-o în inventarul Comandamentului Forțelor Navale.

În 2018, când Erdoğan a fost reales președinte, iahtul a fost de la forțele navale și transferat la președinție. Nu se știe câți bani s-au cheltuit pe iahtul, care a fost restaurant într-un șantier naval privat.

Principalul deputat al Partidului Popular Republican (CHP), Utku Çakırözer, a întrebat într-o întrebare parlamentară din 2018 adresată vicepreședintelui, Fuat Oktay, dacă fondurile de 56.7 millioane lire, așa cum se menționează în bugetul președinției pentru 2019, a fost pentru acest iaht.