sâmbătă, aprilie 9, 2022

„IA – simbol al comunităților românești din Europa”

Evenimentul, intitulat „IA — simbol al comunităților românești din Europa”, a reunit reprezentați ai instituțiilor guvernamentale, ai ICR, europarlamentari, experți, muzeografi și a avut în centru elementele tradiționale ale culturii românești. Cu acest prilej, a fost prezentată o expoziție dedicată iei românești.

„Acest eveniment a reușit să adune și românii din mai multe țări, care au arătat că într-adevăr se reunesc în jurul simbolurilor care ne reprezintă, în jurul tradițiilor, obiceiurilor, oameni care iubesc portul nostru popular și care vor ca tradițiile, obiceiurile și portul nostru popular să meargă mai departe”, a declarat Viorica Dăncilă.

viorica dancila
„Acest eveniment a reușit să adune și românii din mai multe țări, care au arătat că într-adevăr se reunesc în jurul simbolurilor care ne reprezintă, în jurul tradițiilor, obiceiurilor, oameni care iubesc portul nostru popular și care vor ca tradițiile, obiceiurile și portul nostru popular să meargă mai departe”, a declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, cultura tradițională românească face parte din patrimoniul cultural al Uniunii Europene. „România are valori autentice, pe care le putem promova în fața lumii. Lor li se datorează interesul tot mai ridicat pe care turiștii europeni, dar nu numai, îl arată față de cultura noastră românească, precum și reacțiile pozitive pe care personalități cunoscute la nivel mondial le au atunci când vizitează România. Ia este un simbol al culturii naționale recunoscut la nivel internațional și care influențează pe mulți dintre artiștii moderni din diferite domenii. (…) Cred că trebuie să facem cunoscut faptul că este vorba despre un element al culturii noastre tradiționale. Este important să prezentăm în fața partenerilor noștri bogata noastră moștenire culturală”, a subliniat eurodeputata S&D.

Viorica Dăncilă a adăugat că există un interes real din partea autorităților naționale de a sprijini promovarea României pe toate planurile, fapt relevat de prezența la Bruxelles a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ICR, altor instituții.

„Fără eforturile acestor oameni nu am putea să realizăm acțiuni care să aducă în prim plan România și valorile ei”, a subliniat ea.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a subliniat, la rândul său, importanța păstrării elementelor identitare naționale în spațiul multicultural european.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a subliniat, la rândul său, importanța păstrării elementelor identitare naționale în spațiul multicultural european.

„Trebuie să înțelegem că nu este simplu să păstrăm acest element de identitate atât de diferit și care atât de ușor se integrează în noul spațiu european. (…) Ne-am adunat astăzi pentru a vorbi despre această nouă identitate globală, europeană, românească, despre rolul acestui mic obiect vestimentar încărcat de atâtea emoție, care este, până la urmă, un obiect strâns legat de identitatea noastră și ne place să credem că atunci când îl îmbrăcăm devenim vizibili și ne putem apăra mai mult și mai bine și mai vocal drepturile noastre de români în această nouă lume caracterizată de mobilitate, integrare și de păstrare a valorilor culturale”, a spus Andreea Păstârnac.

Potrivit acesteia, atunci când vorbim de o identitate europeană, când vorbim despre mobilitate în UE, despre migrație, despre globalizare, trebuie să ne regăsim și valorile naționale. „Iar lecțiile pe care le primim din diaspora sunt în același timp și niște mesaje extraordinare, ne ajută să ne construim viitoarele politici”, a adăugat ministrul.

Ambasadorul Luminița Odobescu, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, a arătat că forța unei națiuni constă în legăturile pe care le cultivă între oameni și în felul în care își promovează tradițiile.

Ambasadorul Luminița Odobescu, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, a arătat că forța unei națiuni constă în legăturile pe care le cultivă între oameni și în felul în care își promovează tradițiile.

„PE, ca instituție în care sunt aleși reprezentanții popoarelor din statele membre ale UE, reprezintă prin excelență un spațiu al multiplelor confluențe și influențe culturale ce ilustrează în mod evident conceptul de unitate în diversitate. Organizarea unui eveniment dedicat iei, ca marcă identitară românească, dobândește valențe multiple prin reiterarea importanței valorilor noastre spirituale pe harta reperelor fundamentale europene”, a subliniat ea.

Totodată, a arătat Luminița Odobescu, ia este un simbol și un obiect de artă în care sunt înscrise toate datinile și reperele milenare care oferă poporului român o unitate culturală unică și în care se conjugă totodată trecutul și prezentul.

„Ia constituie în prezent, dincolo de păstrarea tradițiilor și a datinilor, o valoroasă sursă de inspirație pentru numeroși creatori și designeri din România, dar și din străinătate. Acest simbol românesc contribuie de altfel și la dezvoltarea industriilor culturale și creative care ajung să acopere aproape 4% din PIB-ul Uniunii Europene. (…) Avem, de asemenea, Anul european al patrimoniului — 2018 care ne oferă noi oportunități pentru promovarea iei ca simbol al comunităților românești din Europa. (…) Această prețioasă moștenire culturală ne-a permis nouă să rămânem conectați la Europa valorilor care promovează dialogul intercultural, spiritul pacifist, progresist, înțelegerea și respectul, deschiderea către ceilalți și dorința noastră de a fi mai buni”, a completat reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană.

Luminița Odobescu a subliniat importanța consolidării imaginii de țară a României în contextul în care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru a valorifica potențialul său mare. Viitoarea președinție este mai mult decât motivantă pentru țara noastră de a fi un promotor de eficiență și de respect pentru valorile fundamentale, a adăugat ea. „Nu vom face niciun rabat pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de discriminare asupra lucrătorilor români”, a punctat Odobescu.

Prezent la eveniment, președintele grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, a transmis, la rândul său, un mesaj de susținere pentru promovarea valorilor culturale identitare naționale în spațiul european. „Vreau să-mi exprim felicitările pentru inițiativa liderului grupului PSD, Viorica Dăncilă, care este un eveniment important pentru păstrarea tradițiilor și culturii naționale în Europa noastră, care este minunată prin multitudinea de culturi și tradiții. În aceasta Arta cusutului și a țesutului este o îndeletnicire foarte veche a poporului român, iar simbolurile constă puterea noastră”, a arătat Pittella.

Simbolurile românești cusute pe ii sunt sacre, a subliniat Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„Ia este asemeni unui martor care, dăinuind peste veacuri, a transmis generațiilor mesajul unei creații artistice autentice. Ia este un prețios document istoric, social și artistic deopotrivă. (…) Ia românească a fost și va rămâne un adevărat pașaport al identității noastre naționale. (…) Vom susține întotdeauna, alături de valorile contemporane, tradiția și valorile tradiționale românești. Purtați cu mândrie ia românească, oriunde v-ați afla în lume!”, a subliniat oficialul ICR.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.