sâmbătă, aprilie 27, 2024

Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Guvernul a decis joi adoptarea unui memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, FSDI, a anunțat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

„Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 — 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiții publice, crearea Fondului Suveran de Investiții fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanțare în investiții în sectoare competitive, rentabile și sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară”, a declarat Alexandru Petrescu, într-un briefing la Palatul Victoria.

FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituționali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiții și alți investitori privați.

„Prin acest document nu facem decât să marcăm inițiativa și demararea acestui proces. În continuare, am formalizat constituirea unor comisii interministeriale, cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finanțe, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ASF-ului. (…) Astăzi este ziua în care formalizăm demersul, de mâine aceste comisii formal se adună, (…) emit puncte de vedere”, a spus Petrescu.

Conform acestuia, au avut loc discuții și cu principalii jucători din arena investițională națională, regională, astfel încât procesul de lansare a fondului „să fie acompaniat” și cu „avizul și asentimentul lor general”. Totodată, ministrul Economiei a precizat că urmează să fie adoptat și un act normativ privind funcționarea efectivă a acestui fond.

„Următorul pas va fi un alt act normativ, care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de funcționare și de structurare a fondului”, a mai afirmat Petrescu.

FSDI va contribui atât la eforturile României de obținere a statutului de piață emergentă pentru piața autohtonă de capital prin creșterea lichidității pe Bursa de Valori București, cât și la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanțare a proiectelor de investiții, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org