marți, decembrie 29, 2020

Gülen intervievat de CNN: Lovitura de stat eşuată din Turcia se aseamănă „cu un film produs la Hollywood”

(CNN) Fethullah Gülen, cunoscutul lider religios – care nu obişnuieşte să dea interviuri – a fost acuzat de către guvernul Turciei de a fi plănuit tentativa de puci; cu toate că recunoaște că, probabil, unii susținători ai săi au fost implicaţi în operaţiunea eşuată, Gulen neagă total că s-ar fi implicat în mod direct, personal.

Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a învinuit în mod explicit pe Gülen de revolta care s-a soldat cu eşec.
Rival declarat al președintelui controversat, Gulen este liderul unei mișcări populare numite Hizmet. Guvernul turc, însă, o califică drept „organizație teroristă sub egida lui Fethullah Gulen.”

Clericul, în vârstă de 77 de ani, se află în auto-exil în Saylorsburg, Pennsylvania, din 1999.
În cadrul interviului pentru CNN, dânsul a solicitat ca o organizație internațională, imparţială, să investigheze acuzaţiile aduse de guvernul de la Ankara.
„Dacă există vreo conversaţie înregistrată în care am comunicat cuiva detalii despre acest lucru, măcar o conversație telefonică de acest fel, dacă pot fi învinuit câtuşi de puţin… Confruntat cu aşa dovezi, aş recunoaşte fără reticenţă şi aş spune: ‘Adevărul e de partea lor. Să vină să mă ia şi să mă spânzure atunci!’, a declarat Gulen.

270 de oameni şi-au pierdut viața ca urmare a revoltei de pe 15 iulie, din care fac parte şi 24 din cei acuzaţi de complot. Incidentul a dus, de asemenea, la un val de arestări, detenții preventive și concedierea celor suspectați de orice implicare.
Erdogan, într-un interviu la CNN acordat nu demult, a jurat răzbunare pentru „un act evident de trădare.”

Dar Gülen a negat în mod repetat aceste acuzații lansate de guvern la adresa sa, de a-şi fi îndemnat simpatizanții să răstoarne regimul lui Erdogan.
„Mi se pare că unii oameni au scris un scenariu de film, iar celor cărora le-a plăcut filmul i-au indus pe unii în eroare, făcându-i să creadă aceste inepţii”, a spus el.
„Pare a fi mai mult un film de la Hollywood decât o lovitură de stat militară. Pare mai degrabă o piesă jucată pe scenă. E de înțeles de la ceea ce se vede că făptaşii din umbră au pregătit terenul pentru a realiza planul închipuit deja de mai demult.”

Într-o declarație de la începutul acestei luni, Gülen a sugerat că tentativa de puci ar fi putut fi o farsă. Întrebat de Fareed Zakaria în decursul programului GPS dacă dânsul credea că Erdogan a fost cel care a plănuit lovitura de stat, Gülen a declarat că „o astfel de acuzaţie e calomnie curată.”

„Nu mă lasă credinţa în Allah să mă fac vinovat de o asemenea acuzație, știind că voi avea de dat socoteală lui Allah.”

Susținătorii lui Gülen îl caracterizează drept cleric musulman moderat, care promovează dialogul interconfesional, printre altele. Există video-uri care au surprins întâlnirea sa cu Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican, în anii 1990. De asemenea, s-a întâlnit frecvent în trecut cu rabini și preoți creștini din Turcia.
Gülen are susţinători loiali – cunoscuţi sub numele de Gülenişti – în întreaga Turcie, care ţin de mișcarea Hizmet.

Organizațiile non-guvernamentale fondate de această mișcare, inclusiv sute de școli laice mixte, centre de pregătire gratuite, spitale şi agenţii de ajutorare a nevoiaşilor, au contribuit enorm la rezolvarea multor probleme sociale ale Turciei.
Gülen și mișcarea sa au fondat, de asemenea, o rețea globală de școli și universități din peste 100 de țări.

În Statele Unite, acest imperiu educaţional include cea mai mare rețea de școli subvenţionate din Texas, „Harmony Public Schools”.
În Turcia, voluntari ai mișcării lui Gülen deţin, de asemenea, stații de televiziune proprii, ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, precum şi mine de aur și cel puțin o bancă turcească.
„Am fost întotdeauna împotriva loviturilor de stat, și i-am blestemat pe cei implicaţi”, a menţionat dânsul. „Îi blestem pe cei care recurg la lovituri de stat, deoarece sunt împotriva democrației, libertății şi idealului republican”.
Cu toate acestea, Turcia a solicitat în mod oficial extrădarea lui Gülen.
Potrivit unui acord între Turcia şi SUA, însă, Washingtonul nu poate să extrădeze o persoană decât în cazul în care aceasta a comis ‘un act care să necesite extrădarea.’ Trădarea – acuzaţia adusă de Erdogan pentru a-l putea vedea pe Gülen extrădat – nu este curpinsă în clauzele tratatului semnat.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat că tentativa de lovitură de stat constituie cea mai credibilă dovadă, adăugând că guvernul turc urmează să ofere mii de alte dovezi contra lui Gülen guvernului Statelor Unite ale Americii.

Gülen a susţinut că dacă s-ar întoarce în Turcia, aceasta ar duce la nenumărate complicaţii.
„Ei vor face tot ce le stă în putinţă să mă ia înapoi cu forța, dar dacă ar fi în stare să ofere dovezi pentru o zecime din faptele incriminatoare pe care le pretind dânşii, atunci nu ar mai fi multe de spus”, a zis Gülen despre guvernul pro-Erdogan. „Important este dacă dânşii pot face acest lucru prin lege, și nu cred că aşa ceva se va putea întâmpla, cu voia lui Dumnezeu.”
Erdogan și Gülen au fost la un moment dat aliați, dar au ajuns în prezent să fie duşmani învrăjbiţi.

Întrebat fiind dacă ar avea un mesaj de transmis lui Erdogan, Gülen a spus: „Mă rog doar ca el să nu ajungă în faţa lui Dumnezeu cu toate aceste păcate pe care le-a comis.”

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Erdogan vrea legături mai bune cu Israelul:”Politica Palestinei este linia noastră roșie.”

Președintele Tayyip Erdogan a vorbit cu reporterii, după rugăciunea de vineri, despre evenimentele din Israel. De asemenea, a criticat apropierile recente intermediate de SUA între Israel și patru țări musulmane.

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

9 ani după masacru, familiile tânjesc după dreptate: „Acesta a fost un masacru deliberat și planificat”

Kurzii comemorează 9 ani de când avioanele de război turcești au ucis peste 30 de civili în satul Roboski, din provincia Șırnak...

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News