duminică, septembrie 19, 2021

Gülen intervievat de CNN: Lovitura de stat eşuată din Turcia se aseamănă „cu un film produs la Hollywood”

(CNN) Fethullah Gülen, cunoscutul lider religios – care nu obişnuieşte să dea interviuri – a fost acuzat de către guvernul Turciei de a fi plănuit tentativa de puci; cu toate că recunoaște că, probabil, unii susținători ai săi au fost implicaţi în operaţiunea eşuată, Gulen neagă total că s-ar fi implicat în mod direct, personal.

Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a învinuit în mod explicit pe Gülen de revolta care s-a soldat cu eşec.
Rival declarat al președintelui controversat, Gulen este liderul unei mișcări populare numite Hizmet. Guvernul turc, însă, o califică drept „organizație teroristă sub egida lui Fethullah Gulen.”

Clericul, în vârstă de 77 de ani, se află în auto-exil în Saylorsburg, Pennsylvania, din 1999.
În cadrul interviului pentru CNN, dânsul a solicitat ca o organizație internațională, imparţială, să investigheze acuzaţiile aduse de guvernul de la Ankara.
„Dacă există vreo conversaţie înregistrată în care am comunicat cuiva detalii despre acest lucru, măcar o conversație telefonică de acest fel, dacă pot fi învinuit câtuşi de puţin… Confruntat cu aşa dovezi, aş recunoaşte fără reticenţă şi aş spune: ‘Adevărul e de partea lor. Să vină să mă ia şi să mă spânzure atunci!’, a declarat Gulen.

270 de oameni şi-au pierdut viața ca urmare a revoltei de pe 15 iulie, din care fac parte şi 24 din cei acuzaţi de complot. Incidentul a dus, de asemenea, la un val de arestări, detenții preventive și concedierea celor suspectați de orice implicare.
Erdogan, într-un interviu la CNN acordat nu demult, a jurat răzbunare pentru „un act evident de trădare.”

Dar Gülen a negat în mod repetat aceste acuzații lansate de guvern la adresa sa, de a-şi fi îndemnat simpatizanții să răstoarne regimul lui Erdogan.
„Mi se pare că unii oameni au scris un scenariu de film, iar celor cărora le-a plăcut filmul i-au indus pe unii în eroare, făcându-i să creadă aceste inepţii”, a spus el.
„Pare a fi mai mult un film de la Hollywood decât o lovitură de stat militară. Pare mai degrabă o piesă jucată pe scenă. E de înțeles de la ceea ce se vede că făptaşii din umbră au pregătit terenul pentru a realiza planul închipuit deja de mai demult.”

Într-o declarație de la începutul acestei luni, Gülen a sugerat că tentativa de puci ar fi putut fi o farsă. Întrebat de Fareed Zakaria în decursul programului GPS dacă dânsul credea că Erdogan a fost cel care a plănuit lovitura de stat, Gülen a declarat că „o astfel de acuzaţie e calomnie curată.”

„Nu mă lasă credinţa în Allah să mă fac vinovat de o asemenea acuzație, știind că voi avea de dat socoteală lui Allah.”

Susținătorii lui Gülen îl caracterizează drept cleric musulman moderat, care promovează dialogul interconfesional, printre altele. Există video-uri care au surprins întâlnirea sa cu Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican, în anii 1990. De asemenea, s-a întâlnit frecvent în trecut cu rabini și preoți creștini din Turcia.
Gülen are susţinători loiali – cunoscuţi sub numele de Gülenişti – în întreaga Turcie, care ţin de mișcarea Hizmet.

Organizațiile non-guvernamentale fondate de această mișcare, inclusiv sute de școli laice mixte, centre de pregătire gratuite, spitale şi agenţii de ajutorare a nevoiaşilor, au contribuit enorm la rezolvarea multor probleme sociale ale Turciei.
Gülen și mișcarea sa au fondat, de asemenea, o rețea globală de școli și universități din peste 100 de țări.

În Statele Unite, acest imperiu educaţional include cea mai mare rețea de școli subvenţionate din Texas, „Harmony Public Schools”.
În Turcia, voluntari ai mișcării lui Gülen deţin, de asemenea, stații de televiziune proprii, ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, precum şi mine de aur și cel puțin o bancă turcească.
„Am fost întotdeauna împotriva loviturilor de stat, și i-am blestemat pe cei implicaţi”, a menţionat dânsul. „Îi blestem pe cei care recurg la lovituri de stat, deoarece sunt împotriva democrației, libertății şi idealului republican”.
Cu toate acestea, Turcia a solicitat în mod oficial extrădarea lui Gülen.
Potrivit unui acord între Turcia şi SUA, însă, Washingtonul nu poate să extrădeze o persoană decât în cazul în care aceasta a comis ‘un act care să necesite extrădarea.’ Trădarea – acuzaţia adusă de Erdogan pentru a-l putea vedea pe Gülen extrădat – nu este curpinsă în clauzele tratatului semnat.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat că tentativa de lovitură de stat constituie cea mai credibilă dovadă, adăugând că guvernul turc urmează să ofere mii de alte dovezi contra lui Gülen guvernului Statelor Unite ale Americii.

Gülen a susţinut că dacă s-ar întoarce în Turcia, aceasta ar duce la nenumărate complicaţii.
„Ei vor face tot ce le stă în putinţă să mă ia înapoi cu forța, dar dacă ar fi în stare să ofere dovezi pentru o zecime din faptele incriminatoare pe care le pretind dânşii, atunci nu ar mai fi multe de spus”, a zis Gülen despre guvernul pro-Erdogan. „Important este dacă dânşii pot face acest lucru prin lege, și nu cred că aşa ceva se va putea întâmpla, cu voia lui Dumnezeu.”
Erdogan și Gülen au fost la un moment dat aliați, dar au ajuns în prezent să fie duşmani învrăjbiţi.

Întrebat fiind dacă ar avea un mesaj de transmis lui Erdogan, Gülen a spus: „Mă rog doar ca el să nu ajungă în faţa lui Dumnezeu cu toate aceste păcate pe care le-a comis.”

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Centrele de vaccinare oferă gratuit cartea lui Erdogan

Turcia: Centrele de vaccinare oferă gratuit cartea lui Erdogan

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei