miercuri, martie 27, 2024

Gülen intervievat de CNN: Lovitura de stat eşuată din Turcia se aseamănă „cu un film produs la Hollywood”

(CNN) Fethullah Gülen, cunoscutul lider religios – care nu obişnuieşte să dea interviuri – a fost acuzat de către guvernul Turciei de a fi plănuit tentativa de puci; cu toate că recunoaște că, probabil, unii susținători ai săi au fost implicaţi în operaţiunea eşuată, Gulen neagă total că s-ar fi implicat în mod direct, personal.

Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a învinuit în mod explicit pe Gülen de revolta care s-a soldat cu eşec.
Rival declarat al președintelui controversat, Gulen este liderul unei mișcări populare numite Hizmet. Guvernul turc, însă, o califică drept „organizație teroristă sub egida lui Fethullah Gulen.”

Clericul, în vârstă de 77 de ani, se află în auto-exil în Saylorsburg, Pennsylvania, din 1999.
În cadrul interviului pentru CNN, dânsul a solicitat ca o organizație internațională, imparţială, să investigheze acuzaţiile aduse de guvernul de la Ankara.
„Dacă există vreo conversaţie înregistrată în care am comunicat cuiva detalii despre acest lucru, măcar o conversație telefonică de acest fel, dacă pot fi învinuit câtuşi de puţin… Confruntat cu aşa dovezi, aş recunoaşte fără reticenţă şi aş spune: ‘Adevărul e de partea lor. Să vină să mă ia şi să mă spânzure atunci!’, a declarat Gulen.

270 de oameni şi-au pierdut viața ca urmare a revoltei de pe 15 iulie, din care fac parte şi 24 din cei acuzaţi de complot. Incidentul a dus, de asemenea, la un val de arestări, detenții preventive și concedierea celor suspectați de orice implicare.
Erdogan, într-un interviu la CNN acordat nu demult, a jurat răzbunare pentru „un act evident de trădare.”

Dar Gülen a negat în mod repetat aceste acuzații lansate de guvern la adresa sa, de a-şi fi îndemnat simpatizanții să răstoarne regimul lui Erdogan.
„Mi se pare că unii oameni au scris un scenariu de film, iar celor cărora le-a plăcut filmul i-au indus pe unii în eroare, făcându-i să creadă aceste inepţii”, a spus el.
„Pare a fi mai mult un film de la Hollywood decât o lovitură de stat militară. Pare mai degrabă o piesă jucată pe scenă. E de înțeles de la ceea ce se vede că făptaşii din umbră au pregătit terenul pentru a realiza planul închipuit deja de mai demult.”

Într-o declarație de la începutul acestei luni, Gülen a sugerat că tentativa de puci ar fi putut fi o farsă. Întrebat de Fareed Zakaria în decursul programului GPS dacă dânsul credea că Erdogan a fost cel care a plănuit lovitura de stat, Gülen a declarat că „o astfel de acuzaţie e calomnie curată.”

„Nu mă lasă credinţa în Allah să mă fac vinovat de o asemenea acuzație, știind că voi avea de dat socoteală lui Allah.”

Susținătorii lui Gülen îl caracterizează drept cleric musulman moderat, care promovează dialogul interconfesional, printre altele. Există video-uri care au surprins întâlnirea sa cu Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican, în anii 1990. De asemenea, s-a întâlnit frecvent în trecut cu rabini și preoți creștini din Turcia.
Gülen are susţinători loiali – cunoscuţi sub numele de Gülenişti – în întreaga Turcie, care ţin de mișcarea Hizmet.

Organizațiile non-guvernamentale fondate de această mișcare, inclusiv sute de școli laice mixte, centre de pregătire gratuite, spitale şi agenţii de ajutorare a nevoiaşilor, au contribuit enorm la rezolvarea multor probleme sociale ale Turciei.
Gülen și mișcarea sa au fondat, de asemenea, o rețea globală de școli și universități din peste 100 de țări.

În Statele Unite, acest imperiu educaţional include cea mai mare rețea de școli subvenţionate din Texas, „Harmony Public Schools”.
În Turcia, voluntari ai mișcării lui Gülen deţin, de asemenea, stații de televiziune proprii, ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, precum şi mine de aur și cel puțin o bancă turcească.
„Am fost întotdeauna împotriva loviturilor de stat, și i-am blestemat pe cei implicaţi”, a menţionat dânsul. „Îi blestem pe cei care recurg la lovituri de stat, deoarece sunt împotriva democrației, libertății şi idealului republican”.
Cu toate acestea, Turcia a solicitat în mod oficial extrădarea lui Gülen.
Potrivit unui acord între Turcia şi SUA, însă, Washingtonul nu poate să extrădeze o persoană decât în cazul în care aceasta a comis ‘un act care să necesite extrădarea.’ Trădarea – acuzaţia adusă de Erdogan pentru a-l putea vedea pe Gülen extrădat – nu este curpinsă în clauzele tratatului semnat.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat că tentativa de lovitură de stat constituie cea mai credibilă dovadă, adăugând că guvernul turc urmează să ofere mii de alte dovezi contra lui Gülen guvernului Statelor Unite ale Americii.

Gülen a susţinut că dacă s-ar întoarce în Turcia, aceasta ar duce la nenumărate complicaţii.
„Ei vor face tot ce le stă în putinţă să mă ia înapoi cu forța, dar dacă ar fi în stare să ofere dovezi pentru o zecime din faptele incriminatoare pe care le pretind dânşii, atunci nu ar mai fi multe de spus”, a zis Gülen despre guvernul pro-Erdogan. „Important este dacă dânşii pot face acest lucru prin lege, și nu cred că aşa ceva se va putea întâmpla, cu voia lui Dumnezeu.”
Erdogan și Gülen au fost la un moment dat aliați, dar au ajuns în prezent să fie duşmani învrăjbiţi.

Întrebat fiind dacă ar avea un mesaj de transmis lui Erdogan, Gülen a spus: „Mă rog doar ca el să nu ajungă în faţa lui Dumnezeu cu toate aceste păcate pe care le-a comis.”

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.