miercuri, aprilie 24, 2024

Grija faţă de animale la timp de iarnă

Fermierii trebuie să asigure animalelor un adăpost corespunzător, apă şi hrană suficiente, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, potrivit recomandărilor transmise de Autoritatea Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În plus, proprietarii trebuie să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare, dar şi disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică.

foto 1„La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Instituţia recomandă şi deţinătorilor de animale de companie, care sunt ţinute afară, să le asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător.

Pentru transportatorii de animale vii, specialiştii ANSVSA recomandă sistarea livrărilor în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, exceptând cazurile în care este neapărat necesar.

„Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, se verifică dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport şi dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului”, se mai arată în comunicat.

Foto 3 capre iarnaDe asemenea, la temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport trebuie redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, iar pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de comfort termic în compartimentul animalelor. la recomandarea ANSVSA, consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. „Conform prevederilor legale, consiliile locale au obligaţia ca, în adăposturile animalelor fără adăpost, să asigure respectarea normelor de protecţie a acestora, respectiv: cazare, transportul şi îngrijirea corespunzătoare a acestora.

 


 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.