joi, martie 28, 2024

Grecia: Primarul din Salonic, spitalizat după ce a fost agresat de presupuşi extremişti de dreapta

Primarul din Salonic, al doilea oraş din Grecia, a fost spitalizat duminică după ce a fost agresat de presupuşi extremişti de dreapta în timpul unei adunări comemorative care a degenerat, transmite AFP.

Primarul Yiannis Boutaris (75 de ani) a trebuit scos sub escortă de la o adunare desfăşurată sâmbătă pentru comemorarea masacrării unor greci în Turcia în timpul şi după Primul Război Mondial.

”Mă loveau peste tot, cu picioarele, cu pumnii”, a declarat el duminică pentru agenţia naţională ANA.

Primarul, o figură controversată pe scena politică elenă, a afirmat că a fost victima unei ”agresiuni ruşinoase”, dar a precizat că se simte bine.

Boutaris este văzut, în imagini, mai întâi interpelat de participanţi la adunare. Apoi, în timp ce pleca, s-a aruncat cu obiecte spre el. La un moment dat, primarul a căzut la pământ. La sfârşit, câţiva oameni încercau să spargă geamurile maşinii cu care Boutaris părăsea locul.

Biroul de presă al prim-ministrului Alexis Tsipras a atribuit incidentul unor ”derbedei de extremă dreapta”.

Boutaris şi-a atras adesea criticile extremiştilor pentru declaraţiile sale pe subiecte sensibile precum Macedonia, Turcia şi Israel. Astfel, el l-a numit ”mare conducător” pe Kemal Ataturk, ”părintele” Turciei moderne, detestat de unii greci.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.