sâmbătă, septembrie 30, 2023

Germania și Franța: consiliu bilateral menit să favorizeze integrarea imigranților

Germania și Franța au activat marți un consiliu bilateral menit să favorizeze integrarea imigranților în cele două țări și să creeze un cadru de colaborare la acest capitol, transmite agenția EFE.

Gerard Collomb
,Țările noastre au experiențe, administrații și organizări statale diferite. Dar în pofida acestora suntem convinși că prin coordonare vom reuși să ne ajutăm’, a spus omologul său francez Gerard Collomb.

‘Obiectivul este să integrăm atât refugiații care au perspective de a se stabili în țările noastre cât și imigranții care se află de mult timp printre noi, dar care dintr-un motiv sau altul nu au reușit’ să se integreze, a explicat ministrul german de interne Thomas de Maiziere.

‘Țările noastre au experiențe, administrații și organizări statale diferite. Dar în pofida acestora suntem convinși că prin coordonare vom reuși să ne ajutăm’, a spus omologul său francez Gerard Collomb.

Dr. Thomas de Maizière
Ministrul Thomas de Maiziere a admis că Germania, care în pofida numărului mare al străinilor nu a recunoscut timp de decenii că este o țară de imigranți, acum se confruntă cu provocări majore odată cu sosirea a circa 1,3 milioane de solicitanți de azil în ultimii doi ani.

Ministrul Thomas de Maiziere a admis că Germania, care în pofida numărului mare al străinilor nu a recunoscut timp de decenii că este o țară de imigranți, acum se confruntă cu provocări majore odată cu sosirea a circa 1,3 milioane de solicitanți de azil în ultimii doi ani.

În prezent, circa un sfert din populația Germaniei are origini străine, fapt care a determinat guvernul de la Berlin că conceapă programe speciale de integrare.

‘Ne-am concentrat mult timp pe cursurile de limbă ca punte integratoare. Dar experiența arată că, oricât de importantă ar fi, (învățarea limbii) nu este totul și că ea nu este în sine o garanție a integrării’, a subliniat oficialul german. Integrarea pe piața muncii și ‘recunoașterea valorilor societății din care face parte’ sunt în egală măsură ‘fundamentale’ pentru încorporarea imigrantului în societate, a explicat Thomas de Maiziere.

El a făcut în acest sens referire la exemplul Franței, țară unde populația cu origini străine nu are nicio o problemă cu stăpânirea limbii franceze, însă acolo există în anumite medii un deficit de integrare, lucru recunoscut și de omologul său francez, care a confirmat că ‘fractura socială există și în societățile unde este asimilată limba franceză’.

Cei doi miniștri au prezidat marți prima sesiune de lucru a acestui consiliu, din care fac parte 24 de membri, câte 12 din partea fiecărei țări și printre care se numără experți și responsabili guvernamentali. Noul consiliu se va reuni în acest format de două ori pe an, întâlniri care vor coincide cu reuniunile bilaterale ale așa-numitei axe franco-germane.

 

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.