Zaman Romania

Genocidul armean. Ministrul de Externe din Turcia îl insultă pe Biden: „Șarlatani politici și ipocriți”

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu l-a insula pe președintele Joe Biden într-o postare pe Twitter, în urma unei declarației cu privire la genocidul armean, conform Turkish Minutes.

Agenția de stat, Anadolu, a descrie remarcile, de pe 24 aprilie, a ministrului Çavuşoğlu, ca „răspuns la declarația lui Biden cu privire la Evenimentele din 1915”

„Încă o încercare a șarlatanilor politici de a distorsiona istoria! Declarațiile motivate politic nu pot schimba faptele. Cei care insistă în mod intenționat asupra greșelilor lor sunt destinați să fie amintiți ca niște ipocriți. Nimeni nu va îndrăzni să ne dea lecții despre istoria noastră”, a spus Çavuşoğlu, fără a menționa în mod explicit numele lui Biden.

Într-o declarație care marchează Ziua de Comemorare a Genocidului Armenesc, Biden a spus: „Pe 24 aprilie 1915, autoritățile otomane au arestat intelectualii armeni și liderii comunității la Constantinopol – începutul unei campanii sistematice de violență împotriva comunității armene. În anii care au urmat, un milion și jumătate de armeni au fost deportați, masacrați sau mărșăluiți spre moarte – o tragedie care a afectat pentru totdeauna generații de familii armene.”

Biden a fost, de asemenea, primul S.U.A. președintele descriind evenimentele din 1915 drept „genocid”.

Turcia acceptă că mulți armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost uciși în ciocnirile cu forțele otomane în Primul Război Mondial, dar neagă că crimele au fost orchestrate sistematic și au constituit un genocid. Turcia spune mai degrabă că ciocnirile au fost reciproce.