vineri, noiembrie 22, 2024

Frontex: evoluţiile fenomenului migraţie

Agenţia europeană pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex) se aşteaptă în acest an la o creştere a numărului de migranţi ilegali sosiţi pe mare în Spania, după ce în 2017 numărul acestora s-a dublat faţă de anul precedent, a anunţat vineri directorul Frontex, Fabrice Leggeri, relatează Reuters.

În cursul anului trecut, 22.900 de migranţi ilegali au ajuns în Spania cu ambarcaţiuni plecate din Maroc şi Algeria, faţă de 10.231 sosiţi în 2016.

”Migranţii economici nu vor să rămână într-o ţară (Libia) unde au loc confruntări între grupări armate; există cazuri individuale în care se ia în calcul găsirea unei rute alternative”, a spus Leggeri.

foto2 Fabrice-Leggeri-TwitterFrontex a urmărit îndeaproape evoluţiile fenomenului migraţiei dinspre Africa înspre Europa, monitorizând de exemplu situaţia din Niger pentru a vedea dacă migranţii aleg să meargă spre Italia via Libia ori spre Spania via Africa de Vest.

Problemele din regiunea Rif, din nordul Marocului, şi ameliorarea situaţiei economice din Spania joacă un rol în creşterea numărului de migranţi ilegali sosiţi în Peninsula Iberică, a adăugat directorul Frontex.
Aproape 40% dintre migranţii interceptaţi anul trecut în timpul traversării mării către Spania erau cetăţeni algerieni sau marocani, conform datelor Frontex.

 


 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.